Koronavuodet vauhdittivat ulkoilu- ja luontobuumin huippuunsa. Sisätilojen ollessa suljettuna suuntautui ihmisten katse ulos ja etenkin meillä Suomessa harvinaisen lähellä olevaan luontoon -joka ei sitten päästänytkään otteestaan. Kevät on luonnossa kuitenkin rospuuttoaikaa, ja sulaa retkeilymaastoa voi vuodesta riippuen joutua odottamaan aina kesän kynnykselle saakka. Karttojen ja kirjojen kanssa haaveilu ja tulevien reissujen suunnittelu on onneksi retkeilijöille myös mitä ihaninta ajanvietettä.
Kirja-verkkokaupan kevään luonto- ja retkeilyaiheiset uutuuskirjat ja aiemmin ilmestyneet tietokirjat tarjoavat inspiraatiota ja todellisen konkariretkeilijän vinkkejä upeisiin retkikohteisiin niin kotimaassa kuin retkeilijöiden paratiisissa Norjassa. Aavat ja avarat maisemat viehättävät lähes kaikkia, mutta kun katseen tarkentaa tarpeeksi lähelle ja pieneen, voi löytää uusia maailmoja ja kiinnostavaa tarkkailtavaa myös aivan jalkojen juuresta.
Meri ja vuoret samassa paketissa -kirjat Norjan retkeilykohteista
Kokeneen vaeltajan ja Norjan-kävijän Harri Ahosen retkeilyoppaat ovat pakanneet kaikkien vaeltajien ja retkeilijöiden haaveet kätevästi kansien väliin, ja mikä parasta, ne tarjoavat tarkat ohjeet siihen, miten näihin upeisiin kohteisiin pääsee. Selkeiden lähestymiskarttojen ja yksityiskohtaisten saapumisohjeiden avulla reittien alkupisteet on helppo löytää myös navigaattorin pettäessä.
Harri Ahonen: Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet (Tammi, 2022)
Viimeisimpänä ilmestynyt Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet esittelee noin 160 päiväretkikohdetta Varangin niemimaalta Altan kaupunkiin levittäytyvässä käsittämättömän monipuolisessa ja upeassa Finnmarkissa. Reittien pituudet vaihtelevat muutaman sadan metrin patikoista kymmenien kilometrien pituisiin koko päivän vaelluksiin, joista kukin on selostettu tarkasti ja kuvitettu kartoin ja valokuvin. Meren äärellä vaikutuksen tekevät dramaattiset Sørøyan, Magerøyan ja Kvaløyan saaret. Sisämaassa taas avautuvat laajat tunturimaat, korkeat vuorenhuiput ja syvät kanjonit, kuten Sautso, Stabbursdalen ja Rásttigáisá. Idästä löytyvät tunnetut Vuoreijan, Vesisaaren, Pykeijan ja Kirkkoniemen retkikohteet.
Harri Ahonen: Pohjois-Norjan rannikkoreitit (Tammi, 2017)
Mikäli suolan tuoksu ja merilintujen kajatus koskettavat erityisesti, voi Ahosen aiempi teos antaa vielä enemmän. Pohjois-Norjan rannikkoreitit esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä turkoosin meren äärelle, suojaisille hiekkarannoille, satumaisille viikinkien asumispaikoille, unenomaisille vuoristoseuduille ja uinuviin kalastajakyliin. Jos matkan varrella voi nähdä miekkavalasparven tai kokonaisen lunnikolonian vuorenrinteessä, mikäpä siinä! Reiteistä löytyy sopivia vaihtoehtoja niin muutaman tunnin ulkoiluun kuin koko päivän seikkailuunkin. Kirjan upeat kuvat ovat kertyneet vuosien varrella kirjailijan omilta vaelluksilta.
Retkeilyreittejä ja kauneimpia luontokohteita Etelä-Suomessa
Etelä-Suomea ei usein mielletä houkuttelevana retkeilykohteena, mutta tästä harhakäsityksestä olisi syytä päästä eroon. Oppaaksi Ruuhka-Suomen luonnonnähtävyyksiin lähtevät niin ikään Harri Ahonen kirjallaan Pyhän Olavin retkeilyreitit (Tammi, 2020) sekä toinen konkariretkeilijä Raija Hentman uudistuneella teoksellaan Uusi Etelä-Suomen retkeilyopas 1 (Minerva, 2022).
Harri Ahonen: Pyhän Olavin retkeilyreitit (Tammi, 2020)
Tuhat vuotta sitten viikinkikuningas Olav Haraldsson teki matkan läpi nykyisen Etelä-Suomen. Matka vei Norjan Stiklestadiin ja siellä taisteluun, jossa hän lopulta kaatui. Keskiajalla kirkko julisti kuninkaan pyhimykseksi.
Harri Ahosen Pyhän Olavin retkeilyreitit tarjoaa mahdollisuuden lähteä seuraamaan Pyhän Olavin jalanjälkiä. Olavinlinnan kupeesta lähtevä, läpi Etelä-Suomen aina Saaristomerelle kulkeva yhtenäinen reittiverkosto tarjoaa paitsi luonnonnähtävyyksiä, myös kulttuurihistoriaa. Etelä-Suomen monipuolisessa luonnossa päästään kulkemaan niin metsien siimeksessä, järvenselkien välkkeessä kuin aurinkoisilla merenrantakallioillakin. Kirjan kuvat on ottanut kameran kanssa seikkaileva vaeltaja, pyöräilijä ja purjehtija sekä kansainvälisesti työskentelevä eräopas Aada Ala-Tala.
Raija-Hentman: Uusi Etelä-Suomen retkeilyopas 1 (Minerva, 2022)
Vaellusopas, retkeilytoimittaja ja -kirjailija Raija Hentmanin suositut retkeilyoppaat ovat johdattaneet pääkaupunkisudun ja sen ympärille levittäytyvän viherkehän luontokohteisiin jo tuhansia vaeltajia, luonnontarkkailijoita ja -harrastajia. Retkeilijöitä ilahduttaa, että kirjasta Etelä-Suomen retkeilyopas 1 on nyt ilmestynyt täysin uudistettu laitos. Yksittäisiä uusia kohteita on jopa 75, ja viidessätoista on tapahtunut isoja muutoksia. Lähes jokaiseen edellisen oppaan kohteeseen on tehty vähintään pieniä tarkistuksia. Kohdeselostusten lisäksi kirja antaa tiivistettyä tietoa kohteen kasveista, eläimistä, geologiasta ja historiallisista paikoista. Hyvät kartat takaavat, että kohteet löytyvät ja upea kuvitus kutsuu tutustumaan paikkoihin. Hentmanin laatimat Etelä-Suomen retkeilyoppaat sekä Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas muodostavat laajan kokonaisuuden, jonka kohteiden kiertämiseen hän on omistanut toistakymmentä vuotta.
Tarkenna lähelle -kirjat luontomme tutuista ja hieman tuntemattomammista
Juha Laaksonen & Paavo Hellstedt: Orava. Metsien tuttu tuntematon (Tammi, 2022)
Tunnetko todella oravan? Kotimetsiemme tuttu tupsukorva osaa nimittäin yllättää. Juha Laaksosen ja Paavo Hellstedtin upeasti kuvitettu teos Orava. Metsien tuttu tuntematon vie matkalle oravien kiehtovaan maailmaan ja kertoo ihmisen ja oravan pitkästä yhteisestä taipaleesta. Meille kaikille tutulla oravalla on monia erikoisia ominaisuuksia, joita eivät tunne sen paremmin suuri yleisö kuin luontoharrastajatkaan. Oravien yksilöllinen käytös ja piirteet tarjoavat katselijalleen loputtomasti uusia elämyksiä ja niiden edesottamuksia pääsee seuraamaan niin kaupungeissa, metsissä kuin tunturikoivikoissakin
Lumikon ja kärpän ekologista väitellyt Paavo Hellstedt (FT) on ollut nuoresta pitäen kiinnostunut erilaisista luonnonilmiöistä ja erityisesti eläimistä, siitä miten ne toimivat ja käyttäytyvät. Juha Laaksonen (FM) on YLEssä työskentelevä luontotoimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja, jonka erikoisalaa ovat saaristo- ja kaupunkiluonto sekä niiden monimuotoisuus.
Sanja Hakala: Pikku Myyn ötökkäkirja (WSOY, 2022)
Toisen kammotus on toisen ihastus. Pikku Myyn ötökkäkirja on kiehtova ja kuvankaunis opas kaikenikäisille ötökkäintoilijoille ja luonnonystäville luontomme pienikokoisista eliöistä. Kirjassa käydään läpi lähes kaksisataa surisevaa, lepattavaa, pistävää ja puistattavaakin niveljalkaista. Nämä elämän kannalta korvaamattomat eliöt ja niiden ihmeellinen maailma tulevat näkyviksi Anni Pöyhtärin klassisen kauniissa piirroskuvissa. Kiehtovien lajikuvausten lisäksi kirja tarjoaa tietoa hyönteisten evoluutiosta, aisteista ja muodonvaihdoksesta lajikatoa ja luonnon monimuotoisuutta unohtamatta. Pöyhtärin lajikuvien lisäksi kirjan sivuja kuvittavat Tove Janssonin mustavalkoiset originaalipiirrokset sekä ötökkäaiheiset sitaatit.
Miina Mäki: Nuuskamuikkusen kalakirja (WSOY, 2021)
Pienten ja vähän vanhempienkin kalaharrastajien toiveopas vesistöjemme suomukylkien maailmaan on edellisen kanssa samassa sarjassa aiemmin ilmestynyt Nuuskamuikkusen kalakirja. Nuuskamuikkusen kalakirjassa on kiinnostavaa tietoa lähes sadasta Suomessa yleisestä kalasta ja muusta merenelävästä. Kirjassa käydään läpi mökkijärvien parvikalat, syvyyksien saalistajat ja Itämeren satunnaiset vierailijat. Lisäksi kerrotaan muun muassa vesien ravintoketjuista, kalojen käyttäytymisestä ja aisteista sekä vuodenkierrosta vedenpinnan alla. Omat käytännön vinkkinsä saavat niin onkijat, pilkkijät kuin perhokalastajatkin! Anni Pöyhtärin upeat piirroskuvat kulkevat kirjassa rinta rinnan Tove Janssonin originaalipiirrosten ja sitaattien kanssa.
Miina Mäki työskentelee John Nurmisen Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi sekä tutkimussukeltaja.
Päivi Kaataja: Hemulin kasvio (WSOY, 2019)
Kauneutta arvostavia luontoharrastajia ilahduttaa myös Hemulin kasvio, jonka avulla nykyiset ja tulevat luontoharrastajat pääsevät perehtymään Suomen yleisimpiin kasveihin Muumeista tutun Hemulin innoittamana. Tarkasti piirretyt kasviaukeamat ja kiinnostavat anekdootit tekevät kirjasta inspiroivan kasvioppaan kaikenikäisille. Kirjassa tulevat tutuiksi erilaiset metsätyypit ja muut biotoopit, jotka on koottu aukeamille vanhojen opetustaulujen tyyliin. Mukana on myös ohjeet kasvien prässäämisestä ja taltioimisesta sekä tyhjiä aukeamia omia kasviaarteita varten, joten voit etsiä, poimia ja tallettaa omat kasvit! Kasvio on kuvitettu Tove Janssonin upein originaalipiirroksin.
Jo viisi minuuttia luonnossa rentouttaa ja lieventää stressioireita. Myös vastustuskykymme paranee, kun olemme kosketuksissa luonnonympäristöihin. Jos et siis ole jo aloittanut luontoharrastusta, aloita se nyt ja anna näiden mielenkiintoisten teosten johdattaa uuden innostuksen lähteille!
Tästä löydät lisää retkeily- ja ulkoilukirjoja!