Rakastatko Englannin monarkiaa ja sen jännittävää historiaa? Saatat jopa olla sukupolvea, joka kasvoi katsellen nyt jo edesmenneen prinsessa Dianan häitä ja myöhemmin hänen poikiensa Williamin ja Harryn aikuistumista julkisuudessa. Mutta kuninkaallisessa perheessä on niin paljon muutakin kuin vain nuo muutamat tutut kasvot. Aiemmin tänä vuonna Britannian kuningatar Elisabet II menehtyi, ja prinssi Charles kruunataan viikonloppuna kuninkaaksi. Elämme varsin historiallista aikaa Englannin kuninkaalliselle perheelle. Kuningattaren kuolema muistuttaa meitä hänen merkittävästä panoksestaan monarkkina.
Englannin kuninkaalliset – uusia kasvoja, uutta draamaa
Kuninkaallisessa perheessä on niin paljon muutakin kuin vain tuore valtaistuimenvaihdos. Cambridgen herttuatar Catherine eli Kate Middleton esimerkiksi toimii monen hyväntekeväisyysjärjestön suojelijana ja tasapainoilee samalla kolmen lapsen äidin roolissa. Prinssit Harry ja William sekä Williamin puoliso herttuatar Catherine taas ovat toimineet keulakuvina kahdeksan brittiläisten mielenterveysjärjestön yhteisessä Heads Together -kampanjassa. Yhteistä projektia varjostaa kuitenkin veljesten julkinen, paljon medianäkyvyyttä kerännyt riita.
Kuninkaallisesta perheestä löytyy aina jotain uutta opittavaa, olipa kyse sitten kuningattaren perinnöstä, Buckinghamin palatsin historiasta tai uuden kuninkaallisen sukupolven edessä olevista haasteista. Ja viimeaikaiset skandaalit ja muutokset kuninkaallisessa dynamiikassa ovatkin hyvä syy seurata kuninkaallisia edes sivusilmällä.
Kirjoja kuninkaallisista? Lue ainakin nämä!
Miksi et sukeltaisi syvemmälle Englannin monarkian maailmaan ja oppisi lisää sen perinteistä, skandaaleista ja persoonallisuuksista, jotka muodostavat tämän kiehtovan instituution? Kirjavalikoimastamme löydät varmasti jotain, joka kiinnostaa. Kuka tietää, saatat jopa löytää uuden suosikkikuninkaallisen seurattavaksesi!
Opi tuntemaan Englannin kuninkaalliset näiden kirjojen avulla:
Antonio Caprarica – Kuningas Charles III (Minerva, 2024)
Vihdoinkin kuningas! Antonio Caprarican kirja Kuningas Charles III kertoo, millainen mies kuningas Charles III on esiripun takana? Mitä hän ajattelee politiikasta, maailman ympäristön tilasta, miten hän haluaa uudistaa kuningashuonetta ja millaisen monarkian hän tuo tullessaan?
Sadat miljoonat ihmiset seurasivat 6. toukokuuta 2023, kuinka 74-vuotias Charles III kruunattiin Westminster Abbeyssa kuninkaaksi. Hänen tiensä valtaistuimelle on ollut poikkeuksellisen pitkä ja kuoppainen.
Ankara isä halusi kasvattaa ujosta ja epävarmasta pojasta kovemman lähettämällä hänet samaan kouluun, jota oli itse käynyt. Prinssin elämä sisäoppilaitoksessa ei ollut helppoa, ja häntä kiusattiin siellä paljon.
Ennen kuninkaaksi tuloaan prinssi Charles tuli tunnetuksi kestävän kehityksen ja vastuullisen liiketoiminnan puolestapuhujana, syrjäytyneiden nuorten tukijana sekä lukuisista muista hyväntekeväisyysprojekteistaan.
Kuninkaallinen perhe kielsi Charlesilta hänen suuren rakkautensa, Camillan. Charles meni naimisiin Diana Spencerin kanssa, mutta yhteydenpito Camillaan ei katkennut missään vaiheessa. Kolmiodraaman paljastuminen ja Dianan traaginen kuolema heittivät varjon Charlesin ja koko kuninkaallisen perheen ylle pysyvästi. Charles taisteli kuitenkin itsensä takaisin parrasvaloihin, ja myös Camilla saavutti lopulta kuninkaallisen perheen ja kansan hyväksynnän.
Satu Jaatinen – Puoli valtakuntaa (Docendo, 2023)
Millaista oli elää puolisona vieraassa maassa juonittelujen, rakastajattarien ja perillisten odotusten keskellä? Kaikilla tarinoilla ei aina ollut onnellista loppua. Kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen Puoli valtakuntaa -kirjassa tutustutaan Euroopan historiaan kuningatarten ja kruununprinsessojen kautta.
Ulkopoliittiset siirrot kuljettivat vuosisatojen ajan nuoria naisia vieraisiin hoveihin. Siellä heiltä odotettiin nöyrää luonnetta, suuria myötäjäisiä ja tervettä kehoa. Jos kuninkaallinen liitto ei toiminut, saattoi edessä olla karkotus luostariin tai matka mestauslavalle. Mutta jos hallitsijan puoliso pelasi korttinsa oikein, hän saattoi nousta koko valtakunnan johtajaksi.
Tina Brown – Windsorien vaietut totuudet (Bazar, 2023)
Windsorien vaietut totuudet -teoksessa palkittu journalisti Tina Brown syventyy Britannian monarkiaan ja kuninkaallisen perheen elämän käänteisiin kuningatar Elisabetin kuolemaan saakka.
Brown on perehtynyt brittien monarkiaan kolmen vuosikymmenen ajan ja päässyt osaksi hovin sisäpiiriä. Kirjassaan hän keskittyy kuninkaallisen perheen rakkaussuhteisiin, kohuihin, valtapeleihin ja petoksiin. Teos valaisee tarinoita uutisotsikoiden takana sekä median ja Windsorien perheen jäsenten välisiä suhteita.
Romaanitrilogia kuningatar Elisabet II:n elämästä
Eva-Maria Bastin Prinsessa Elisabet on historiallisen romaanitrilogian ensimmäinen osa, joka kertoo elävästi nuoren prinsessan tarinan. Kuningatar Elisabet jatkaa vangitsevaa romaanitrilogiaa Elisabet II:n hallitsijakauden myrskyisistä alkuvaiheista, ja Hänen majesteettinsa Elisabet II kertoo värikkäistä vuosista, joita leimasivat poliittinen draama ja kuninkaallinen häähumu.
Cristopher Andersen – Kuninkaalliset veljekset (Minerva, 2022)
Williamin, Katen, Harryn ja Meghanin elämää ovat varjostaneet jatkuvasti erilaiset brittihoviin liitetyt skandaalit. Mitä brittihovin kulisseissa todella tapahtuu? Kuninkaalliset veljekset -kirjassa avataan ja taustoitetaan väitteitä kiusaamisesta, rasismista, pettämisestä ja henkisestä väkivallasta, joka on vienyt useamman kuin yhden kuninkaallisen perheen jäsenen itsetuhon partaalle.
Williamista on koulittu kruununperijää, Harryn kohtalona on olla veljensä varamies. Cristopher Andersenin kirja Kuninkaalliset veljekset kertoo, mikä on rikkonut veljesten välit. Se valaisee myös Katen ja Meghanin vaikutusta veljeksiin ja heidän keskinäiseen suhteeseensa.
Andrew Morton – Elisabet & Margaret (Docendo, 2022)
Herkullisen yksityiskohtainen ja intiimi kuvaus kahdesta hyvin erilaisesta sisaresta, joista Elisabet taipui velvollisuuksiinsa ja Margaret vastusti niitä. Kun prinsessa Elisabetia koulittiin tulevaan rooliinsa kuningattareksi, prinsessa Margaret sai elää omaa nuoruuttaan. Isän lemmikki Margaret oli kapinallinen, joka ei kunnioittanut rajoja, kuten hillitty sisarensa. Margaret oli aikansa muoti-idoli ja kansan mielessä raikas tuulahdus tunkkaiseen ja muodolliseen hoviin. Margaretilla oli vaikeuksia sopeutua kuninkaalliseen rooliinsa, mikä aiheutti jännitystä lähipiirille.
Elisabet pakotti sisarensa valinnan eteen: kuninkaallinen asema tai rakastaja, ei molempia. Pettyneestä Margaretista kehkeytyi lehdistön lempiaihe, savukkeita sauhutteleva elämännautiskelija, jolla oli lukuisia rakkausseikkailuita. Samaan aikaan Elisabet keskittyi kruunun edellyttämään hillittyyn elämäntapaan. Julkisuuskuvan takana he kuitenkin olivat aina sisaret, lujassa liitossa ja siitä Andrew Mortonin Elisabet & Margaret todella kertoo.
Robert Jobson – Catherine (Tammi, 2024)
Totuus otsikoiden takaa – Robert Jobsonin paljastava elämäkerta Catherine kertoo Britannian kuningashuoneesta. Kate Middletonin elämäntarina on kuin nykypäivän prinsessasatu. Miten Walesin prinsessa Catherinesta tuli se nainen, joka hän tänään on?
Tavallisista oloista lähtöisin oleva älykäs ja kunnianhimoinen tyttö tapaa yliopistossa prinssin, joka aikanaan perii valtaistuimen. He rakastuvat, ja heidät vihitään vuonna 2011. Catherine ihastuttaa tarttuvalla hymyllään, tyylivarmuudellaan ja maanläheisyydellään. Catherinella on vankka työetiikka, hän on vaatimaton ja kykenee nauramaan itselleen. Lisäksi hän ja William ovat ihmisinä lämpimiä ja helposti lähestyttäviä. Kaikki nämä ansiot ovat tehneet tästä dynaamisesta parista kuningassuvun suosituimmat jäsenet. Vastaan on kuitenkin tullut myös ikäviä kommentteja ja paljastuksia – varsinkin Catherinen ja Williamin väleistä prinssi Harryyn ja Meghan Markleen, samoin kuin Catherinen sairastumisesta. Ison-Britannian monarkia käy tällä hetkellä läpi muutosta, ja ilmassa väreilee odotus siitä, että Walesin prinsessa Catherinesta tulee jonain päivänä kuningatar.
David Souden – Kuningatar Elisabet II - 1926-2022 (Readme.fi, 2022)
Tämä BBC Booksin kustantama ja yhteistyössä BBC:n kanssa tuottama kuningatar Elisabet II:n elämää ja valtakautta kunnioittava teos sisältää lähes 200 väri- ja mustavalkokuvaa, joista osaa ei ole julkaistu aikaisemmin. Kuningatar Elisabet II - 1926-2022 -kirjan kirjoittanut David Souden on arvostettu kulttuuriperinnön asiantuntija
ja kirjailija.
Kuningatar Elisabet II oli vallassa pidempään kuin yksikään monarkki Britannian historiassa häntä ennen. Hän eli brittiläisen elämän keskiössä lähes vuosisadan, ja miljoonat ihmiset ympäri maailman saattoivat seurata hänen julkista elämäänsä valokuvien, dokumenttielokuvien ja television kautta hänen syntymästään (1926) lähtien aina hänen valtakautensa viimeisiin
vuosiin asti. Elisabet II oli Britannian henkilöitymä ja läsnä Britannian politiikan ja kulttuurin saralla siitä lähtien, kun hän nousi valtaistuimelle vuonna 1952.