Ihana, kamala deittailu. Eikö olisi kiva kuulla, millaisia kokemuksia muilla on siitä? Voiko kalaa pitelevien miesoletettujen joukosta löytää jonkun normaalin ja onko ihan jokainen naisoletettu nykyään ÄKÄPUSSY-paitaa käyttävä feministi? Kumppanin tai vaikka vain yhden illan seuralaisen etsiminen isosta ihmismassasta on harvalle helppoa, mutta pitkän parisuhteen jälkeen se voi olla erityisen jännittävää tai jopa pelottavaa.
Sukella kanssamme erilaisten deittitarinoiden ja parisuhteettomuusteorioiden syövereihin hulvattomien kirjojen avulla. Vaikka ne naurattavat, ne voivat samalla toimia vertaistukena tai vaikka kurkistusikkunaan elämään, joka on jo omalla kohdalla menneen talven lumia. Tarjolla on Tinder-kokemuksia ja paljastuksia mm. kolmen lapsen äidiltä sekä tv:stäkin tutulta ekstrovertiltä ikisinkulta. Joten deittaillaanko vähän?
Nämä deittailusta kertovat kirjat viihdyttävät
Amanda Romare - Puolet kaupungin miehistä on jättänyt mut
Aseistariisuvan itseironinen romaani naisesta, joka deittailee, deittailee ja deittailee löytämättä sitä oikeaa. Syntyy epäilys: mitä jos hän itse ei ole se oikea? Tämän päivän deittimaailmassa pitää olla hyvä itsetunto ja myyvä persoona. Mutta mitä jos ei olekaan sellainen? Autofiktiivisessä romaanissaan Puolet kaupungin miehistä on jättänyt mut Amanda Romare kirjoittaa sinkkunaisen näkökulmasta rehellisesti, tarkkaan ja osuvalla huumorilla.
Ilmiömäisen hauska kirja kuvaa päähenkilön vilpitöntä rakkauden etsintää samalla kun hän joutuu yhä uudelleen sellaisten miesten hylkäämäksi, joita ei edes halua. Tämä kirja on kuin paras ystäväsi: se lohduttaa ja sen kanssa saa nauraa kun tuntuu, että kaikki on menetetty.
Sanna Kiiski – Tinder-päiväkirja 1,2, & 3
Kun kolmen alakouluikäisen lapsen äiti eroaa, mistä hän löytäisi uutta seuraa? Toimittaja ja yrittäjä Sanna Kiiski päätti heittäytyä itselleen vieraaseen deittailumaailmaan oltuaan edellisen kerran sinkkuna 12 vuotta aiemmin. Deittailusovellus Tinder hämmensi ensin Sannaa. Miten siellä pitäisi toimia? Mitä olivat termit fwb, vanilja, hotwife ja ghostaaminen? Sanna vertaili kokemuksiaan ystävien kanssa ja huomasi tutkivan journalistin heräävän sisällään. Hän alkoi koota tarinoita talteen.
Tinder-päiväkirja 1 kertoo siitä, miten Tinderin maailmasta löytyy niin helmiä kuin sikojakin. Huonosti käyttäytyvien miesten lisäksi myös naiset saattavat olla hämmästyttävän törkeitä - ja toisaalta monet osaavat hakea seuraa ihan asiallisestikin. Tinder-päiväkirja 2 - Miesten puolella tutkii asiaa nyt maskuliinisesta näkökulmasta. Siinä häntä avustaa ystävä Emirhan Ansari, ja Sanna saa vinkkejä myös Tinder Inkalta eli Tinkalta. Tinder-trilogian päättävä Tinder-päiväkirja 3 – Eronneet ja karanneet paljastaa, ettei seuranhakusovellus ole vain sinkkujen leikkikenttä. Seuraa etsivät myös monet varatut, parisuhteestaan karanneet sekä pariskunnat, jotka metsästävät vipinää yhdessä tuumin. Mutta onnistuuko Tinder sittenkin yllättämään? Miten käy, kun Sanna matchaa unelmiensa mieskarkin kanssa?
Essi Lamppu – Kaikki on suhteellista
Löytyykö suhteellisen sohvalta satumainen onnenhuuma vai pelkät likaiset kalsarit? Onko sinkkuus vapauden korkein olomuoto vai ahdistavaa ulkopuolisuutta? Kaikki on suhteellista kuvaa suhteiden ympärillä pyörivää maailmaa, jossa suhteeton saa aina osakseen kaason roolin ja joutuu maksamaan hotellihuoneesta tuplahinnan.
Mutta tuoko parisuhde yhtään sen suurempaa onnea? Ainakin kaikilla muilla on siitä varma mielipide. Essi Lampun humoristisessa ja tabuja kaihtamattomassa esikoiskirjassa ei osata pariutua mutta ei myöskään olla pariutumatta. Jaettuja kokemuksia ja omia huomioita sisältävä kirja nostaa oivaltavasti esiin suhteiden ja suhteettomuuden tunnistettavia kipukohtia.
Katja Lahti – Ei mitään vakavaa
Mustan huumorin sävyttämä romaani naisesta, joka etsii uutta alkua vuorovanhemmuuden ja Tinderin levottomassa ristiaallokossa. Avioeron jälkeen Julia herää todellisuuteen, jossa hän on paljon muutakin kuin äiti ja projektipäällikkö. Hän asuu vuoroviikoin perheen yhteisessä kodissa ja sitten taas omillaan, joten aikaa jää myös seksin, seuran ja uuden rakkauden etsimiseen. Onneksi sitä varten on Tinder, tuo sovellus täynnä mahdollisuuksia. Mutta miten siellä käy naisen, joka vasta opettelee nykydeittailun alkeita eikä yhtään tiedä mitä haluaa? Katja Lahden Ei mitään vakavaa kertoo kuumottavista kohtaamisista ja halusta elää itsensä näköistä elämää.
Eino Nurmisto – Vuoden nuori taiteilija
Kiihkeä romaani unelmien kesästä, erilaisena kasvamisesta ja oman paikan hakemisen helvetillisestä vaikeudesta. Pitkän sairauden jälkeen tekee mieli sekoilla ja nussia. On kevät ja ilmassa ihanaa väreilyä. Kun kuvaan astuu Vuoden nuori taiteilija, on baari-illan huuman seurauksena edessä ero poikaystävästä ja pitkään kypsynyt päätös vaihtaa maisemaa.
Pääkaupungissa odottavat yltäkylläiset kesäjuhlat, loputtomalta tuntuvat työmahdollisuudet sosiaalisen median vaikuttajana – ja Vuoden nuori taiteilija. Suhde kiihottaa ja raastaa yhtä aikaa, ja kesän edetessä vääjäämättä kohti syksyä näyttää enemmän ja enemmän siltä, että kyse on vain ripustautumisesta. Jälleen kerran.
Eino Nurmiston esikoisromaani Vuoden nuori taiteilija kuvaa yhtä helteistä kesää, jolloin kaikki muuttuu kertojan elämässä. Samalla se kertoo, miltä tuntuu kasvaa erilaisena pikkupaikkakunnalla ja etsiä omaa paikkaansa isossa maailmassa.
Himoatko lisää Tinder-kokemuksia tai deittikohelluksia? Sitten vaan swaippailemaan! Siis kirjojen sivuja. 😉