Oletko jo kuullut Karhunkaatajan tyttäristä? Ruotsalainen Anneli Jordahl on siirtänyt Aleksis Kiven klassikosta inspiroituneen kertomuksen nykypäivään ja nimettömiin paikkoihin Suomessa. Miksi juuri Suomessa? Kirjailija kertoi Helsingin sanomille, että Suomi jätti jälkensä Jordahlin sydämeen. Hän kertoo melankolisena ihmisenä hurmaantuneensa kaurismäkimaisesta Helsingistä miljöönä sekä nauttineensa Rosa Liksomin novelleista.
Suomi-visiitillään Kalevalaa ja Seitsemää veljestä Ysibaarissa tuntikausia lukenut kirjailija summaa hyvin syyt, miksi hänen viides romaaninsa on ihastuttanut erityisesti: “Vuosisatojen ajan naiset on kasvatettu pienentämään ja pehmentämään itseään, mutta romaanini päähenkilöt kapinoivat, kun heitä yritetään panna ruotuun.”
"Hän muistutti jälleen kerran siitä mitä isä oli heille opettanut: Ihmiset opiskelevat vain siksi että saisivat muut raatamaan puolestaan."
Karhunkaatajan tyttäret on oodi kapinallisille naisille
Vaikka moderni Seitsemän veljestä kuulostaa kirjan teemana hauskalta, ottaa teos kantaa isoihin aiheisiin aina naisvihasta väkivaltaan, jossa tekijäosapuoli on nainen. Äärimmäisen maskuliiniseen kontekstiin laitetut naispäähenkilöt Johanna, Tanja, Auni, Sini, Tiina, Laura ja Elina piilottelevat viranomaisilta keskellä nykysuomalaista metsää. Kirjailija kuvaa naisten juopottelulla, näpistelyllä, tappeluilla, naimisella ja ketjussa polttamisella käytöstä, jota usein juuri naisten kohdalla paheksutaan.
Sisäistetty naisviha ei yllättäen kuitenkaan esiinny kirjassa niinkään sisarusten kokemana, vaikka toki sitäkin esiintyy, vaan heidän ajatuksissaan. Isän voimaa, mieheyttä ja halveksuntaa yhteiskunnan sääntöjä kohtaan ihaillaan, kun taas perheen äidin pehmeämpiä arvoja väheksytään. Kuitenkin tarinan edetessä tyttäret alkavat kyseenalaistaa patriarkaalisia arvoja ja ymmärtää myös äitinsä elämää. Mikään sankaritarina kirja ei kuitenkaan ole, vaan moniulotteiset hahmot kamppailevat kirjan läpi omien demoniensa kanssa.
Kirja, joka jokaisen naisen tulisi lukea
Anneli Jordahl – Karhunkaatajan tyttäret
Nykyaikaan sijoittuva kertomus seitsemästä villinä kasvaneesta sisaresta Suomessa. Karhunkaatajan tyttäret on suuri tarina vihasta ja surusta, rakkaudesta ja ilosta, yksinäisyydestä ja yhteisöllisyydestä sekä sisarusten välisestä kilpailusta, keskinäisestä huolenpidosta ja hallitsevan isän opeista.
Pahamaineisen karhunkaatajan seitsemästä tyttärestä juorutaan edelleen. Elivätkö he todella omillaan erämaassa? Sanotaan, että he viettivät koko elämänsä metsästäen ja painien, paitsi silloin, kun olivat umpihumalassa. Joskus heitä nähtiin torilla myymässä karhunnahkoja.
Miksi he eivät koskaan käyneet koulua? Miksi he halusivat asua eristyksissä kaukana lähimmästä kaupungista? Miksi heidän käytöksensä oli niin karkeaa?
Hengästyttävä kirja lumosi kirjaston blogissa
Haapajärven kirjaston kirjablogissa Tuhat elämää Karhunkaatajan tyttäret -kirjaa kuvailtiin näin kauniisti: “Kirja lumosi ensimmäisestä sivusta lähtien. Kieli on runsasta, välillä jopa röyhkeää. Iso hatun nosto suomentajalle Jaana Nikulalle. Tyttöjen eläimellinen tapa toimia, ronskius ja suoruus hämmästytti, nauratti, ja välillä myös itketti. Tytöt eivät itsekään tiedä ovatko kaikista samaa mieltä, vai toteltiinko johtajana itseään pitävää Johannaa, koska väkivallan uhka leijui koko ajan vastaan sanovia.”
Blogitekstin kirjoittaneen Kirsin lukukokemus oli hengästyttävä ja vaikuttava: ”Lopetin kirjan vasta tänään aamulla. Ja olen edelleen hieman hengästynyt. Tekisi vielä mieli kurkistaa sinne metsämökkiin. Tietää mitä tytöille seuraavaksi tapahtui? Sen ainakin tiedän, että mikään kirja ei tunnu hetkeen miltään. Jos pidit Pienen hauen pyydystyksestä tai Viedään äiti pohjoiseen -trilogiasta. Tartu tähän. Lupaan että et pety.” Miten osuvasti sanottu!
Seitsemän villin sisaren tarina oli August-palkintoehdokkaana vuonna 2022. Osta Karhunkaatajan tyttäret TÄÄLTÄ! 🌲