Stephen King A—Ö

Opi kauhun kuninkaan aakkoset. Kirjoittanut: Samuli Knuuti

PROFIILI

Yhdysvaltalainen kauhun kuningas Stephen King (s. 1947) on koulutukseltaan englanninopettaja. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa Carrie vuonna 1974. Kingin monissa teoksissa on havaittavissa selvä sanoma: joskus kohteena on perheväkivalta, joskus vanhusten huono kohtelu, joskus yleinen suvaitsemattomuus ja heikompien sortaminen.

Stehen King

Kuva © Dick Dickinson Photography

A Alkoholismi & auto-onnettomuus.

Kaksi asiaa, jotka olivat katkaista kauhun kuninkaan uran ennen aikojaan. Osan klassisista teoksistaan blackoutin kourissa kirjoittanut King raitistui 80-­luvun lopussa, kun taas vuonna 1999 hän joutui auton töytäisemäksi, tuloksena paha kallovamma ja liki amputoimiskypsä jalka. Kostoksi King osti onnettomuusauton ja murskautti sen romuttamolla.

B Bachman, Richard.

Kun 80-­luvulla Kingin tarjonta ylitti jopa alati paisuvan kysynnän, hän julkaisi sarjan romaaneja salanimellä. Temppu paljastui vasta kun viides romaani Kirous (1984), jossa romanin kiroama mies alkaa laihtua olemattomiin, oli jo liian ilmiselvästi oikean tekijänsä kynästä lähtöisin.

C Castle Rock.

Kingin teosten maailman kuvitteellinen keskipiste Mainessa on saanut televisioon oman menestyssarjansa, jonka tapahtumat sivuavat Kingin romaanien tarinoita vaikka ovat itsessään uusia.

D Different Seasons.

Nimellä Kauhun vuodenajat suomennettu neljän pääosin realistisen pienoisromaanin kokoelma vuodelta 1982, joka on poikinut kolme rakastetuimpiin kuuluvaa King­filmatisointia: Stand By Me — viimeinen kesä (1986) ja Rita Hayworth — avain pakoon (1995) sekä Mallioppilas (1998).

E Elokuvat.

Kingin kerronta on niin kiihkeän elokuvallista, että hänen teostensa pohjalta on tehty jo toistasataa elokuva­ ja televisiosovitusta — ja lisää on tulossa. Niiden taso vaihtelee Hohdon ja Carrien kaltaisista mestariteoksista The Lawnmower Maniin, jonka tekijät King haastoi oikeuteen nimensä väärinkäytöstä.

F Flagg, Randall.

Monien mielestä Kingin paras teos on 1200­sivuinen Tukikohta (1978), todella eeppinen tarina hyvän ja pahan taistelusta tappajaflunssan harventamassa Yhdysvalloissa. Jälkimmäistä edustaa Randall Flagg, saatanallinen hahmo.

G Gerald’s Game.

Suomeksi nimellä Julma leikki ilmestynyt romaani pulpahti uudelleen pinnalle vuonna 2017 onnistuneena Netflix-­filmatisointina, jossa pieleen menneen sitomisleikin takia vuoteen vangiksi joutunut nainen taistelee ulkoisia ja sisäisiä uhkia vastaan.

H Hodges, Bill.

Eläkkeelle vetäytynyt poliisi, joka seikkailee viime vuosien romaanitrilogiassa Mersumies (2014), Etsivä löytää (2015) ja Viimeinen vartio (2016).

I It.

Suomeksi Se. Kaksi kirjainta, yli tuhat sivua. Derryn pikkukaupungin viemäreissä lymyävästä hirviöstä kertova romaani on monille Kingin ikimuistoisin teos, monille taas ilmestyessään 1986 se viestitti pöhöttyneisyyden asettuneen kodiksi kauhun mestarin teoksiin.

J JFK.

Yhdysvaltain lähi historian tarunhohtoisin presidentti, jonka salamurhaa päähenkilö matkustaa aikaportaalin avulla estämään romaanissa 22.11.63 (2011). Onnistuuko hän?

K Kuvun alla.

Kingin myöhäiskauden mestariteos, vuonna 2009 ilmestynyt romaanimammutti, jossa mainelainen pikkukaupunki (kuinkas muuten?) jää vangiksi salaperäisen voimakentän alle.

L Liseyn tarina.

Kuoleman jälkeisestä rakkaudesta kertova romaani vuodelta 2006 lienee Kingin vähäisempiä, mutta osoittaapa että melkein jokaiselle kirjaimelle löytyy kirja hänen tuotannostaan.

M Musta torni.

Kahdeksan kirjan ja yli 4000 sivun mittainen fantasiawesternkirjasarja, jota King itse pitää päätyönään. Sarjan muuttaminen 95­minuuttiseksi elokuvaksi epäonnistui pahasti.

N Novellit.

Vaikka King tunnetaan jännetupentulehduksia aiheuttaneista romaanijärkäleistään, hän on aivan yhtä hyvä lyhyissä tai pienoisromaanin mittaisissa tarinoissa, joita on koottu yli kymmenen kokoelman verran.

O Overlook Hotel.

Kenties kaikkien aikojen kuuluisimman kummituslinnan Stanley Kubrick ikuisti klassiseen Hohto­elokuvaansa (1980), jota King itse vierasti koska ohjaajamaestro oli jättänyt leikkauspöydälle suuren osan hotellin verikylläisestä historiasta. King oli väärässä, kerrankin.

P Pennywise.

Se­romaanin ja ­elokuvien paha klovni on tehnyt sirkushuvittajien maineelle enemmän hallaa kuin minkäänlainen sarja terrori-­iskuja pystyisi saamaan aikaan.

Q Queen, Ellery.

Salapoliisiromaaneja ja ­novelleja tehtaillut kirjailijanimimerkki, jonka teoksia ja nimellä kulkeneita lehtiä King ahmi lapsena.

R Rock.

Paatuneena hard rockin ystävänä King on sirotellut romaaneihinsa lukuisia viittauksia vanhan kunnon ajan suoraviivaiseen kitaramöykkään. Lukuisat bändit, kuten Black Sabbath, Ramones, AC/DC, Metallica ja Anthrax, ovat palauttaneet kohteliaisuuden kirjoittamalla biisejä Kingin teosten pohjalta.

S Stillson, Greg.

Kosketus­romaanin (1979) senaattori, jonka selvänäkijän kykyjä koomassa saanut John Smith näkee valittavan presidentiksi ja käynnistävän ydinsodan. Vuoden 2016 haastattelussa King vertasi Donald Trumpia Stillsoniin sanoessaan, ettei ollut tarkoittanut romaaniaan tietokirjaksi.

T Torrance, Jack & Danny.

Isä­ Jack on alkoholisoitunut kirjailija, jonka kummituksia pursuava Overlook­-hotelli saa muuttumaan Hohdossa (1977) kirvesmurhaajaksi. Danny-­poika taas on henkien kanssa kommunikoiva poika, joka jatko­-osassa Tohtori Uni (2013) joutuu kaltaisiaan jahtaavan vampyyrikultin tähtäimeen.

U Uinu, uinu lemmikkini.

Vuonna 1984 ilmestynyt romaani, jota King itse pitää synkimpänään ja pelottavimpanaan. Eikä ihme, sillä se käsittelee peloista pahinta, oman lapsen kuolemaa — romaanin oikea hirviö onkin tuhoava suru eikä intiaanien haamujen kiroama lemmikkien hautausmaa.

V Verotus.

King on julkisesti kritisoinut Yhdysvaltojen rikkaiden lempeätä verotusta ja kysynyt keinoja, kuinka saisi tulojaan ohjatuksi infrastruktuurin ylläpitämiseen muuten kuin hyväntekeväisyyden kautta.

W Wilkes, Annie.

Piina-romaanissa (1987) kirjailja Paul Sheldonin suurin fani, joka ottaa idolinsa vangikseen ja alkaa kiduttaa tätä kellarissaan saadakseen tämän kirjoittamaan mitä haluaa. Perustuu Kingin omiin painajaisiin.

X X-Files.

King vieraili 90­luvun hittisarjassa käsikirjoittajana jaksossa Chinga, jossa paha nukke tekee tuhojaan. Y Yhteistyökumppanit. Peter Straubin kanssa kirjoitetut Talismaani (1984) ja Pimeyden talo (2001) kuuluvat Kingin rakastetuimpiin teoksiin.

Z Zihuatanejo.

Frank Darrabont ohjasi vuonna 1995 Kingin pienoisromaanin pohjalta ”hyvän mielen vankilaelokuvan” Rita Hayworth — avain pakoon.

Å Ålä viitsi.

Ä Ähky.

Tämä varmasti iskee, jos ahmii kaikki Kingin kirjoittamat yli 70 teosta.

Ö Öljy.

Mikä tahansa on taitavissa käsissä muutettavissa hirviöksi, kuten vuoden 1982 novellissa The Raft uimareita ahdisteleva ihmisiä syövä öljyläikkä.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.