Koti kulttuurien välissä: haastattelussa Lotta-Sofia Saahko

Kirjailija Lotta-Sofia Saahko on opiskellut ja työskennellyt koko elämänsä ulkomailla ja siksi hänen suomalaiset ja karjalaiset juurensa ovat hänelle tärkeitä. Lotta-Sofia Saahkon suosittuja kirjoja ovat mm. Karjalasta kertova esikoiskirja Papan kanssa kahvilla sekä lastenkirja Lotta ja pappa. Omenarannasta uuteen kotiin ja myös hänen muistelmateoksensa  Koti kulttuurien välissäKeväällä 2023 julkaistiin Matkalaukkulapsuus, jossa Saahko kertoo tarinoita kansainvälisiltä nuorilta aikuisilta, jotka ovat hänen laillaan viettäneet lapsuutensa maailmalla. Istahda alas kanssamme juomaan kahvikupponen Lotan seurassa, niin saatat saada vinkkejä, millaisia kirjoja Lotta julkaisee tulevaisuudessa.

”Mietin vuosikausia, mistä kirjani kertoisi”

Lotta sai inspiraation ensimmäiseen kirjaansa papaltaan: ”Olen aina halunnut kirjoittaa. Lapsena sain paljon toivoa ja turvaa nimenomaan kirjahahmoista, joihin samaistuin ja joiden kautta opin ymmärtämään itseäni. Halusin kirjoittaa yhtä samaistuttavia hahmoja, joilla olisi samanlainen vaikutus toisiin ihmisiin. Vuosikausia mietin mistä ensimmäinen kirjani kertoisi, kunnes korona-aikana muutin pappani luokse ja tajusin, että hänen evakkotarinansa on jännittävä, koskettava ja samalla monelle Karjalasta lähteneelle todella samaistuttava. Juuri niin siinä kävikin!”

Lotta innostui ideasta niin, että lupasi kustantajalle valmiin kirjan kolmessa kuukaudessa. Se oli hurja tavoite, mutta rakkaus tarinoihin ja kirjoittamiseen pelastivat hänet: ”Sanoisin että se, että olin aina lukenut paljon kirjoja, pelasti minut. Tiesin, miten tarina rakentuu ja että päähenkilöllä kuuluu olla kehityskaari. Samalla ahmin kirjoitusoppaita, podcasteja ja YouTube-videoita, eli kirjoittamisen ohella opiskelin myös kirjoittamista ja tarinankerronnan keinoja.

Kerrottuaan pappansa tarinan – eli evakkopojan tarinan – Lotta halusi kartuttaa Karjalan evakoiden kokemuksia vielä enemmän, ja kirjoitti jatko-osan Kahvia ja karjalanpiirakoita, jossa on kuuden erilaisen evakkonaisen tarinat.  

”Tämä kirjoitusprosessi sujuikin sitten tosi helposti. Löysin kuusi upeaa naista, jotka olivat kokeneet mahtavia seikkailuita, mutta olin myös kehittynyt kirjoittajana.”  

Lotta-Sofia Saahko lukee

”Jatkuvat muutokset ja kavereiden menettäminen voi olla traumaattinen kokemus”

Seuraavaksi tahdomme puhua Lotan lapsuudesta, josta hän tuntuu ammentavan inspiraatiota, vaikka aihe on vakava. Hän kertoo avoimesti olleensa matkalaukkulapsi, joka vietti lapsuutensa useassa eri kulttuurissa ja eri maassa. ”Kaksivuotiaana muutin Saksaan, sieltä Kiinaan, Suomen kautta Puolaan ja lopulta Englantiin. Usein tällaisia kokemuksia ihaillaan, mutta ulkomaille muutto harvemmin on lapsen oma toive tai päätös. Sen sijaan jatkuvat muutokset ja kavereiden menettäminen voi olla traumaattinenkin kokemus” Lotta kertoo vakavana ja jatkaa sitten: ”Kerron Koti kulttuurien välissä -muistelmateoksessani omakohtaiset kokemukseni rehellisesti. Siihen kuuluu hauskoja kulttuurikommelluksia ja surullisia menetyksiä. Matkalaukkulapsuus-kirjassa on viiden muun matkalaukkulapsen tarinat.” 

Lotta ja pappa

”Pappa, mikä on Karjala?”

Lastenkirjaosastolla voi törmätä kansikuvia katsellessa tuttuihin kasvoihin, sillä Lotta ja pappa seikkailevat myös kirjassa Lotta ja pappa. Omenarannasta uuteen kotiin. Mutta oliko lastenkirjan tekeminen prosessina erilainen kuin tietokirjan? Lotan mielestä oli: ”Kuvakirjan tekeminen vie yllättävän paljon aikaa, sillä kaikki sanat on punnittava siitä näkökulmasta mitä pieni lapsi ymmärtää, miten vaikeat aiheet (kuten sota ja kodin menettäminen) selitetään niin, ettei hän pelkää. Lisäksi on myös mietittävä, minkä osan tarinasta kertoo teksti, minkä kuva!”

Idea lastenkirjasta syntyi melkein sattumalta, kun papan evakkomatkasta kirjoitetun kerronnallisen tietokirjan jälkeen Saahko alkoi saada paljon viestejä, että isovanhemmat lukivat papan tarinoita lapsenlapsilleen tai jota lapsenlapsenlapsilleen. ”Tämän pohjalta keksin idean tehdä papan tarinasta myös lapsille suunnattu kuvakirja, jonka kuvitti uskomattoman taitava Christel Rönns. Oli kunnia saada näyttää papalle valmis kirja. Hauskinta oli, kun hän tunnisti Christelin kuvituksista luokkatovereitaan ja opettajiaan, vaikka Christelillä ei tietenkään ollut valokuvia heistä. Kuvitus meni siis nappiin!  Lotta kertoo.

Lotta-Sofia Saahkon haastattelu

Lotta Saahkon uusin kirja palaa suosion alkuun

Suosikkikirjakseen omista kirjoistaan Lotta nimeää omaelämänkertansa Koti kulttuurien välissä, koska se on hänen sanojensa mukaan rehellisin ja aidoin hänen kirjoistaan. ”Sen kirjan kirjoittamisvaiheessa olin oppinut paljon tarinankerronnan keinoista ja sanoisin että kerronnallisesti se on paras kirjani. Mutta kirjoitan myös tällä hetkellä erästä ihanaa fiktiivistä tarinaa, ja odotan innolla, että ihmiset saavat lukea sen”, Lotta paljastaa ja kertoo vielä lisää keskeneräisen tarinansa kirjoitusprosessista: ”Kun hahmot eivät ole oikeita ihmisiä, joita voin haastatella, niiden rakentamiseen menee enemmän aikaa. Mutta toisaalta se prosessi on myös jännittävää ja erittäin antoisaa!”

Vaikka kaikki Lotta Saahkon kirjat olisi jo luettu, ei kannata vaipua epätoivoon. Lotan ja papan laulukirja ilmestyy elokuussa 2023 ja sen voi ennakkotilata täältä. Kirjaan on koottu 50 ikivihreää laulua: mukana on Karjala-aiheisia lauluja, maakuntalauluja, sota-ajan lauluja sekä tanssilavoilta tuttuja kappaleita. Laulun sanojen ja nuottien lisäksi kirjassa on tunnelmallisia valokuvia vanhoilta ajoilta ja papan muistoja, joita laulut ovat hänelle mieleen tuoneet. Kirja inspiroi eri sukupolvia laulelemaan ja muistelemaan yhdessä.

kirjailija Lotta-Sofia Saahko

Kiitämme Lottaa haastattelusta ja kysymme vielä, haluaisiko hän lähettää terveisiä lukijoilleen. ”Suurkiitos kaikille, jotka ovat jakaneet kirja-arvosteluita kirjoistani someen! Niistä on minulle aina paljon iloa, mutta kirjailijan uralla myös erityisen paljon apua!” huikkaa Lotta kiitollisena. Klikkaa itsesi Lotan nettisivuille tästä tai seuraa häntä Instagramissa klikkaamalla tästä.

Kuvat: Lotta-Sofia Saahkon arkistosta

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.