Haastattelussa Silja-Elisa Laitonen kirjastaan Valinta

Kirja.fi haastattelussa Silja-Elisa Laitonen

Silja-Elisa Laitosen kirjasta Valinta (Tammi, 2022) kirjoitti Helsingin Sanomat arviossaan näin: "Esikoiskirjailija tähtää pelotta: suuri romaani Suomen lotista sodassa."

Silja-Elisa Laitonen © Riina Saltiola

© Riina Saltiola 

Missä ovat tarkat kuvaukset siitä miltä sota tuntui, miltä se näytti ja miten se vaikutti naisiin? Ja mitä vaikkapa työvelvollisiin naisiin tulee, heistähän huhuttiin, että he myyvät rintamalla seksiä. Toivon todella, että kirjani laajentaa käsitystä naisten kokemasta sodasta.

- Ujo Raakel uhmaa perhettään ja naiseuden tiukkoja rajoja osallistumalla lottana jatkosotaan 1941. Vahva kerronta tempaa mukaansa, ja hyvä niin. Onhan kyseessä romaanisarjan aloitus! Miten päädyit aiheeseen, jota nykypuheessa voisi kutsua ’’pitkään vaietuksi’’? Sotiamme ei juurikaan ole käsitelty naisen näkökulmasta, eikä etenkään lottien. Mistä se mielestäsi johtuu?

’’Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja naisten sotahistorian syövereihin perehdyin tehdessäni dokumenttiani Susinartut ja Lahtarin Morsiamet. Naiset eivät todella ole olleet sotiemme sivustaseuraajia vaan aktiivisia toimijoita.

Talvi- ja jatkosodassa rintamalla on lottien lisäksi ollut myös työvelvollisia, apusisaria, sotilaskotisisaria ja sairaanhoitajia, joiden rintamakokemukset ja traumat ovat pitkälti jääneet käsittelemättä. Käytännössä nämä naiset ovat siis vuosikaudet keskittyneet vakuuttelemaan, ettei heidän sukupuolimoraalinsa ole horjunut ja minä armeijan käyneenä naisena suorastaan kihisen. Missä ovat tarkat kuvaukset siitä miltä sota tuntui, miltä se näytti ja miten se vaikutti naisiin? Ja mitä vaikkapa työvelvollisiin naisiin tulee, heistähän huhuttiin, että he myyvät rintamalla seksiä. Toivon todella, että kirjani laajentaa käsitystä naisten kokemasta sodasta."

- Mitä voimme odottaa Suviranta-sarjalta tulevaisuudessa?

"Raakelin tarina jatkuu jälleenrakentamisen Suomessa. Pääsen fiktion avulla kuvaamaan sitä, miltä sodan kokeneesta naisesta on tuntunut, kun aiheesta ei ole voinut puhua, tai ainakaan sitä ei ole siinä poliittisessa ilmapiirissä kannattanut mainostaa. Raakelin ammattiura tulee myös olemaan kiinnostavan taustatyön paikka.’’

- Miten Valinta kulki aiheesta valmiiksi romaaniksi; milloin sait kustannussopimuksesi ja miten kirjoitusprosessisi sujui?

’’Törmäsin kustannustoimittajaani Anne Ilvekseen dokumenttini tiimoilta keväällä 2018. Ajauduimme keskustelemaan naisten sotahistoriasta ja heitin että voisin kirjoittaa lottaromaanin.

Anne palasi asiaan keväällä 2019 ja joulukuussa toimitin ensimmäiset sivut hänelle. Anne alkoi puhua heti mahdollisesta kirjasarjasta mutta seuraavat sata sivua palauttivat minut maan tasalle, sillä ne tulivat käytännössä bumerangina takaisin. Aloin pikkuhiljaa saada tekstistäni soljuvampaa ja kustannussopimus tehtiin kesällä 2020.

Ensimmäinen versio oli valmis kesäkuussa 2021, ja syksyllä hioin sen. Koko prosessin ajan olen tiennyt tarinani päätapahtumat ja päähenkilöt sekä sen, miten kirja tulee päättymään. Olen antanut tarinan elää ja ottanut siihen matkan varrella lisää elementtejä.’’

- Olet valmistumassa käsikirjoittajaksi, olet ohjannut kiitetyn dokumenttielokuvan ja ideoinut elokuvajuhlan. Onko omin ilmaisumuotosi nyt löytynyt? Olet myös entinen poliisi. Miksi kirjoittaminen vei mukanaan ja kuinka päädyit jättämään päivätyösi?

’’Olen energiaa pursuava puuhanainen, jonka kulttuurinen tontti on varsin laaja. Tämä tekemisen meininki on minulle varsin ominaista, ja odotan mielenkiinnolla ja toki myös jännityksellä sitä, millaiseksi työnkuvani muodostuu. Poliisin työtä on kutsuttu koiran työksi, ja taannoin myös käsikirjoittajan töitä kuvattiin samalla tavalla… Siispä etenen pilke silmäkulmassa, naama ajoittain peruslukemilla kohti uusia seikkailuja!’’

Silja-Elisa Laitonen, Valinta (Tammi)

- Lopuksi vielä: Harrastat raskasta musiikkia ja soitat itsekin. Kerro meille bändistäsi!

’’Minulla on naaraista koostuva metallipoppoo Amygdalah, joissa hoidan laulaja-kitaristin pestiä. Tällä hetkellä mennään vielä covereiden ihmeellisessä maailmassa, mutta suurvisionani on tehdä sellaisia radioon kelpaamattomia ralleja.’’

Tutustu nyt Silja-Elisa Laitosen Valinta-kirjaan myös täältä!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.