Kun oman kirjahyllyn parhaat dekkarit muistaa jo sekä etu- että takaperin, on aika klikkailla ostoskoriin ihan uusia tuttavuuksia. Miten kutkuttava tunne onkaan avata teos kirjailijalta, jonka kirjoja ei ole ennen lukenut! Viekö kieli heti mukanaan? Näenkö kirjailijan maalaamat maisemat silmissäni? Saanko illalla unta vai rikonko periaatteeni ja kutsun perheen koiran viereeni nukkumaan turvaksi?
Pohjoismaiset dekkarit ovat erityisesti meidän suomalaisen mieleen, mutta anna ihmeessä mahdollisuus myös vaikkapa postuumisti julkaistavalle Lucinda Rileyn dekkarille. Kirja on täynnä menneisyyden painoa ja taattua brittitunnelmaa, ei kai sellaiseen tarinaan voi olla imeytymättä mukaan. Nappaa talteen dekkarisuositukset ja jaa ne eteenpäin ystävillesi: tässä tulee viisi älynystyröitä kutkuttavaa ja hermoja hyytävää uutuusteosta!
1. Satu Rämö – Rosa & Björk
Kenelle? Hildur-faneille, Islantiin kaipaaville ja trendikästä nordic blueta fiilisteleville.
Mitä? Satu Rämön odotettu Rósa & Björk on toinen osa Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa. Syrjäisillä Islannin vuonoilla tapahtuu outo murha. Vaikutusvaltainen kunnallispoliitikko löydetään ammuttuna hiihtoladulta. Murhaa tutkiessaan rikosetsivä, Atlantin hyisissä aalloissa surffaava Hildur Rúnarsdóttir ja suomalainen poliisiharjoittelija, villapaitojen neulomiseen hurahtanut Jakob Johanson joutuvat vaikean kysymyksen eteen. Kannattaako kaikkia salaisuuksia selvittää?
Sisäpiirin vinkki! Kannattaa varata nenäliinapaketti lähistölle, mutta lohduttautua sillä, että Hildur-sarjan kolma osa Jakob julkaistaan 10.11.
2. Laura Dave – Suojele häntä
Kenelle? Hitaasti rakentuvaan rakkauteen uskoville, bonusvanhemmille ja Reese’s Book Club -faneille.
Mitä? Suojele häntä oli ensin Laura Daven kirja täynnä huimaavia juonenkäänteitä ja ravistelevaa perhedraamaa, nyt siitä on jo tekeille TV-minisarja, jonka tuottaa itse Reese Witherspoon. Ennen kuin Owen Michaels katoaa kuin tuhka tuuleen, hän onnistuu lähettämään viestilapun vaimolleen. Viesti on lyhyt, vain yksi rivi: Suojele häntä. Hannah on hämmentynyt ja peloissaan, mutta tietää tasan tarkkaan, että hänen miehensä tarkoittaa kuusitoistavuotiasta tytärtään, joka menetti biologisen äitinsä jo lapsena – tytärtään, joka ei voi sietää uutta äitipuoltaan. Kun seuraavaksi ovelle saapuvat sekä liittovaltion sheriffi että FBI, alkaa tilanteen vakavuus valjeta kaikille.
Sisäpiirin vinkki! Voita tietokilpailu painamalla mieleesi, että Suojele häntä pysyi New York Times -bestsellerlistalla huikeat 44 viikkoa.
3. Elly Grittiths – Murhan käsikirjoitus
Kenelle? Kulissien taakse tirkisteleville, murhakonsultin urasta haaveileville ja Ruth Galloway -faneille.
Mitä? Teosta on kuvailtu Elly Griffithsin rakkauskirjeeksi rikoskirjallisuudelle ja sitä kirjoittaville ihmisille (Book Reporter). Murhan käsikirjoitus jatkaa Harbinder Kaur tutkii -sarjaa raottaen tällä kertaa verhoa rikoskirjallisuuden kulissien taakse, joskus sieltä saattaa löytyä jotakin odottamatonta, kuten 90-vuotias Peggy Smith, joka löydetään kuolleena kotoaan. Rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur ei näe tapauksessa mitään epäilyttävää. Kunnes käy ilmi, että viattomalta vaikuttavalla vanhuksella on pahaenteinen salaisuus – hän nimittäin työskenteli dekkarikirjailijoita auttavana murhakonsulttina. Kun Peggyn palveluja käyttänyt kirjailija sitten kuolee ja tapaukseen liittyvät henkilöt saavat uhkaavia postikortteja, alkaa näyttää siltä, että murhasta tulee totta.
Sisäpiirin vinkki! Tutustu myös saman kirjailijan Ruth Galloway -sarjan Yöhaukat-kirjaan. Sen päähenkilöä on verrattu New York Timesin toimesta komisario Morseen ja jopa neiti Marpleen.
4. Lucinda Riley – Kuolema sisäoppilaitoksessa
Kenelle? Brittitunnelmaa rakastaville, taianomaisuutta tavoitteleville ja Lucinda Riley -faneille.
Mitä? Lahjakas kirjailija Lucinda Riley taitaa teemat aina sisarista sisäoppilaitoksiin. Kuolema sisäoppilaitoksessa alkaa, kun oppilas kuolee äkillisesti pienessä St Stephenin sisäoppilaitoksessa Norfolkin sydänmailla. Rehtori kutsuu koko kouluyhteisöä järkyttävää kuolemaa traagiseksi onnettomuudeksi. Paikalliset viranomaiset eivät kuitenkaan voi sulkea pois rikoksen mahdollisuutta, ja poliisi Jazmine "Jazz" Hunter alkaa tutkia tapausta. Yhdessä työparinsa, uskollisen ylikonstaapeli Alastair Milesin kanssa Jazz astuu suljettuun kouluyhteisöön, josta paljastuu uusia huolettavia piirteitä. Kuollut Charlie osoittautuu inhottavaksi kiusaajaksi, jonka lähipiirillä on ollut sekä motiivi että mahdollisuus hankkiutua hänestä eroon.
Sisäpiirin vinkki! Vinkkaa tästä teoksesta eteenpäin Seitsemän sisarta -romaaneja lukeville tutuille ja yllätä heidät. Moni ei tiedä Rileyn dekkaristitaidoista.
5. Lilja Sigurðardóttir – Jääkylmä aurinko
Kenelle? Sisaruksille, huumekartelleista kiinnostuneille ja synkkien vuodenaikojen ystäville.
Mitä? Jo kahdesti Islannissa vuoden parhaasta dekkarista palkittu Lilja Sigurðardóttir kirjoitti teoksen, jota dekkaristikollega Satu Rämö hehkutti ”yhdeksi parhaista teoksista”. Jääkylmä aurinko todellakin kylmää ensi sivuilta lähtien. Sisarukset Áróra ja Ísafold asuvat eri maissa eivätkä ole puheväleissä, mutta kun heidän äitinsä ei saa yhteyttä Ísafoldiin, Áróra palaa vastahakoisesti Islantiin etsimään siskoaan. Pian hän tajuaa, ettei sisko välttele häntä, vaan on kadonnut jäljettömiin. Kun Áróra kohtaa Ísafoldin väkivaltaisen huumekauppiasmiesystävän Björnin hän ajautuu yhä synkempään juonittelun ja manipuloinnin verkkoon.
Sisäpiirin vinkki! Ole kaukaa viisas ja ennakkotilaa jo nyt syksyllä ilmestyvä jatko-osa Verenpunainen meri, niin saat sen käsiisi heti kirjan ilmestyttyä.