Olive Kitteridge – päähenkilö, jota rakastat vihata

Kun puhutaan kirjailija Elizabeth Stroutin vahvasta naispäähenkilöstä, monelle nousee mieleen Lucy Barton. Eikä vastaus ole väärä, nyt emme vaan puhu hänestä. Olive Kitteridge on Stroutin toinen vanhempi naishahmo ja hänellä on joitakin yhtäläisyyksiä Lucyn kanssa. Kuten Lucy, on hänkin menettänyt kaksi miestä. Ja kuten Lucynkin, myös hänen tuskansa kumpuaa hänen lapsuudestaan. 

 

Library Journalin mukaan suurenmoisen hilpeisiin ja hämmentävän murheellisiin tilanteisiin joutuva Olive on ehkä huonotapaisen rehellinen, mutta hänen näkemyksensä ovat virkistäviä, eivät koskaan julmia. Ensimmäinen kirja Olivesta eli Olive Kitteridge ilmestyi alun perin vuonna 2008 ja toinen kirja Olive, taas peräti 10 vuotta sen jälkeen. Stroutin mukaan Olive teki paluunsa pyytämättä ja yllättäen, uusia tarinoita vaatien. Kuinkas muuten. Juuri sellainen Olive on. 

Mistä Olive Kitteridge -kirja kertoo?

Olive Kitteridge on eläköitynyt opettaja, joka paheksuu muutoksia kotikaupungissaan Mainen Crosbyssa. Tarkkanäköisesti hän punnitsee maailmanmenoa ja köykäiseksi sen toteaa. Mutta oman elämänsä suhteen Olive on sokea, kyvytön tunnistamaan lähipiirissään tapahtuvia muutoksia. Entinen oppilas, oma lapsi tai aviomies – kukaan heistä ei tunnu tavoittavan Oliven katsetta. Mutta pikkuhiljaa, aivan kuin varkain, alkaa tapahtua muutos. Pala palalta, tarina tarinalta, hahmottuu kuva Olive Kitteridgestä, joka vihdoin katsoo itseään peiliin. Ja se, jos mikä, tekee kipeää. 

Miten Olive Kitteridge voi 10 vuotta myöhemmin?

Olive Kitteridge on yhtä pisteliäs ja hankala kuin aina, mutta tällä kertaa hänellä on syytä ollakin. Rakas aviomies Henry on kuollut, välit ainoaan lapseen ovat tulehtuneet ja uusi avioliitto on pikemminkin pelastusrengas kuin rakkauden kaunein kukka. Ja aika, se vain tikittää eteenpäin. 13 tarinan verran Olivea ja hänen kotikaupunkinsa asukkaita syväluotaava Elizabeth Strout kuvaa elämän epävarmuutta, epäreiluutta ja sen joskus niin epärealistisen lohdullisia käänteitä. Ikävuodet 70–86 ovat Olivelle täynnä nöyryytyksiä ja nöyrtymisiä, mutta ovatko ne sittenkin hänen parhaansa? 

Tutustu molempiin Olive Kitteridge -kirjoihin:

"Väkevää kerrontaa, joka saa tuntemaan kauhua muutoksen edessä mutta myös sitä hirvittävää toivoa, joka muutoksesta viriää." 
- The New Yorker 

Löydät molemmat Olive Kitteridge -kirjat myös pokkareina! 💛

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.