Kirjailijoiden kirjoitusvinkkejä!
Lue kirjoitusvinkkejä Tammen kustantamon tunnetuilta ammattikirjailijoita. Kirjoitusvinkkinsä jakavat lukijoille Cristal Snow, Veera Milja, Leena Lehtolainen, Riikka-Maria Rosenberg, Saara Turunen, Hanna Päivärinta, Paula Noronen ja Lotta-Sofia Saahko.
Tutustu vinkkeihin ja kirjailijoihin!
Cristal Snow
"Kun mulla iskee valkoisen paperin kammo, niin mä kirjoitan ihan mitä vaan. Sitten muokkaan sitä ajatusta. Sitten muokkaan sitä uudelleen. Uudelleen ja uudelleen. Jotain niistä uudelleen kirjoittamista versioista jää aina käteen, kummallista kyllä."
Veera Milja
"1. On tärkeää hassutella kirjoittamisen kanssa! Pyydä ystävää heittämään kierrepallona runon aloitus, ja lähde tuosta aloituksesta liikkeelle. Mitä huonommin aloitus sopii tyyliisi, sen parempi!
2. Luovu turhasta tekijyyden taakasta ja huomaa miten olet vain se kanava jonka kautta jokin outo kumpuaa esille.
3. Vietä mahdollisuuksien mukaan aikaa hiljaisuudessa, kävele ilman määränpäätä, tuijota ryppyjä tapetissa tai nukkuvaa koiraa, vietä somettomia vikkkoja ja kuukausia. Pitkästy.
<3 Veera"
Leena Lehtolainen
"Lue ja editoi edellisenä työpäivänä kirjoittamasi teksti aina työpäivän aluksi. Näin vältät tyhjän tietokoneruudun kammon ja pääset luontevasti mukaan tekstin rytmiin."
Riikka-Maria Rosenberg
"Kirjoittaminen ja kohtausten luominen on kuin elokuvan katselua: näen, koen, tunnen - jopa haistan - tapahtumat ja muutan tuntemukseni sanoiksi ja lauseiksi. Uskalias mielikuvitus kantaa pitkälle, samoin sinnikkyys ja epävarmuuden sietäminen!"
Saara Turunen
"Älä väheksy mitään aiheita. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. Olennaisempaa kuin se mistä kirjoittaa on se miten kirjoittaa."
Hanna Päivärinta
"1. Muutoksen hetket ja välitilat ovat hedelmällisiä kirjoittamiselle. Hetki ennen unta, toipumisen aika tai pitkä junamatka ovat otollisia sille, että analyyttinen mieli hiljenee ja alitajunnasta virtaa jotain yllättävää. Sanat asettuvat paperille kiinnostavassa muodossa, ja saattaa syntyä jokin tai jonkin alku, jota lähden seuraamaan.
2. Sanotaan, että mikään ei ole yhtä helppoa kuin kirjoittamisen lykkääminen. Kirjoittaminen vaatii rutiinia. Jos huomaan vältteleväni kirjoittamista, ajastettu kirjoitusharjoitus (15–20 min), jolloin kynää ei saa irrottaa paperista, tuottaa aina edes jotain tekstiä. Ja toisinaan kuona on kirjoitettava pois, jotta kirkkaammille ajatuksille tulee tilaa. Kirjoitusharjoituksen aiheena voi olla vaikkapa: Sinä päivänä satoi.
Kirjoittamisen muistilista: Joutilaisuus. Luonto. Hiljaisuus. Ihmettely. Museot, kirjastot. Rutiini."
Paula Noronen
"En odota inspiraatiota. Kirjoittaminen on sitä, että istuu alas ja kirjoittaa. Parasta luovuudelle ovat raamit. Jos niitä ei ole annettu, luon ne itse. Sen jälkeen lähden rikkomaan niitä."
"Inspiraatio on sitä, että laiska ihminen odottaa ihmeen tapahtuvan" - Leena-Maija Laitinen Nieminen (Supermarsu-Emilian äiti)
Lotta-Sofia Saahko
"Ennen kuin kirjoitan sanaakaan, suunnittelen juonen alusta loppuun saakka hyödyntäen draaman kolmen näytöksen rakennetta. Kun kaikki juonenkäänteet sekä hahmot ja heidän kehityskaarensa ovat mietitty etukäteen toimiviksi, voin keskittyä itse kirjoittamiseen."
Tilaa Kirja-uutiskirje
Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.
Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.