WSOY mukana Helsinki Lit:issa 13.-14.5.

Kansainvälinen käännöskirjallisuusfestivaali Helsinki Lit järjestettiin Helsingin Bio Rex -elokuvateatterin salissa 13.-14.5.2022. Jos et päässyt paikalle tapahtumaan, HS Digi- tilauksella voit kuunnella haastattelut jälkikäteen osoitteestä Helsinki Lit -festivaali toi Suomeen nykykirjallisuuden huiput - Kulttuuri | HS.fi.

WSOY:n kirjailijoista tapahtumassa olivat mukana Booker-palkitut kirjailijat Douglas Stuart (GB/US) ja Bernardine Evaristo (NG/GB) sekä Johnny Knigan kirjailijoista Niklas Natt och Dag (SE) ja Tone Schunnesson (SE). Lisäksi tapahtumassa oli mukana Bazar kustantamon esikoiskirjailija Nita Prose (CAN). 

Tutustu Helsinki Litissä esiintyviin kirjailijoihin ja heidän uutuuskirjoihinsa.

Douglas Stuart (WSOY)

Douglas Stuart

Douglas Stuart (s. 1976) kasvoi Glasgowssa yksinhuoltajaperheessä. New Yorkiin hän muutti 24-vuotiaana ja ryhtyi muotisuunnittelijaksi. Sekä kriitikoiden että lukijoiden rakastama esikoisromaani Shuggie Bain pohjautuu Stuartin omaan lapsuuteen Skotlannissa, Thatcherin ajan osattomassa työläisyhteisössä. Booker-palkittua romaania on verrattu Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeliin sekä Edouard Louisin ja Hanya Yanagiharan teoksiin. Televisiosarjaoikeudet teokseen on ostettu. Stuart asuu miehensä kanssa New Yorkissa.

Shuggie Bain

Shuggie Bain

 ”Shuggie Bain tähtää sydämeen ja myös osuu.” – Times

Douglas Stuartin uutuuskirja on riipaiseva tarina pienen pojan loppumattomasta toivosta parantaa alkoholistiäiti rakastamalla tätä ehdoitta.

Koskettava kuvaus perhesiteistä ja -taakoista. Suloinen mutta yksinäinen pikkupoika Shuggie Bain asuu 1980-luvun rähjäisessä Glasgowssa. Äiti Agnes, vuokrakasarmien kaunotar, ei tunne kuuluvansa ankean näköalattomaan työläisyhteisöön. Lohdun ja unohduksen hänelle tarjoaa alkoholi: salaa teemukiin lorautettu vahva olut käsilaukun kätköstä. Elatusmaksut hupenevat juomaan, isommat sisarukset lähtevät, vain pienen pojan rakkaus pysyy. Mutta mikään ei pysty pelastamaan Agnesia itseltään.

Bernardine Evaristo (WSOY)

Bernardine Evaristo
Englantilais-nigerialainen, Lontoossa asuva kirjailija Bernardine Evaristo on kirjoittanut seitsemän palkittua teosta, proosasta runouteen ja draamaan. Hänen tyyliinsä kuuluvat kokeellisuus ja Afrikan diasporan myyttien käsittely. Tyttö, nainen, toinen kahmi kaikki kuviteltavissa olevat palkinnot ja oli myyntimenestys ympäri englanninkielistä maailmaa.

”Brittiläisen kirjallisuuden virstanpylväs.” Guardian

Tyttö, nainen, toinen

Tyttö, nainen, toinen

Tyttö, nainen, toinen on Bernardine Evariston Booker-palkittu uutuuskirja, joka on loistelias kuvaus identiteettien risteyskohdista Britannian kolonialistisen historian varjossa. Kirjaa voi kuvailla feministisen nykykirjallisuuden tapaukseksi maailmalta, 

Romaani on moniääninen sinfonia mustien naisten elämästä: se esittelee kaksitoista erilaista päähenkilöä: Menestyneen näytelmäkirjailijan, jonka teokset tutkivat mustaa lesboidentiteettiä. Opettajan Lontoon alirahoitetuissa kouluissa. Sijoituspankkiirina uraa tekevän naisen ja hänen äitinsä, siivoojan, joka on huolissaan lapsensa juurettomuudesta. Muunsukupuolisen someinfluensserin ja 93-vuotiaan maanviljelijän ja monta muuta. Tämä säkenöivän nokkela, runoudelta lainaava romaani keskittyy toiseutettujen ääniin. Tyttö, nainen, toinen muistuttaa meitä tulemaan yhteen aikoina, jotka pyrkivät repimään meitä erillemme.

Niklas Natt och Dag (Johnny Kniga)

Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag (s. 1979) kuuluu Ruotsin vanhimpaan elossa olevaan aatelissukuun. Kun Natt och Dag ei lue tai kirjoita, hänellä on tapana soittaa kitaraa, mandoliinia, viulua tai japanilaista bambuhuilua, shakuhachia. Hän asuu Tukholmassa vaimonsa ja pariskunnan kahden lapsen kanssa. Ruotsin Dekkariakatemia palkitsi Natt och Dagin 1793-nimisen esikoisteoksen vuoden 2017 parhaana esikoisena.  

Historiallisen trillerisarjan toinen osa 1794 ilmestyi keväällä 2020 ja sarjan kolmas ja viimeinen osa 1975 julkaistiin suomeksi keväällä 2022.

1795

1795

1795 on Niklas Natt och Dagin historiallisen trillerisarjan kolmas osa, jossa murhatut lapset huutavat kostoa 1700-luvun lopun Tukholmassa. Kirja jättää hyytävät jäähyväiset pohjattoman synkälle, mutta lumoavalle, Tukholmalle.

Orpokodin murhapoltossa on kuollut sata lasta. Köyhiä poikia ristiinnaulitaan eliitin naamiaisissa, tyttöjä myydään herrojen huviksi vallan linnakkeisiin.

1700-luvun lopun Tukholmassa vahvat voittavat ja vauraat tekevät mitä huvittaa, eivätkä piinatut lapset saa rauhaa ennen kuin heidän kuolemansa on kostettu. Koston enkelit, oman lapsensa menettänyt Anna Stina Knapp ja Ruotsinsalmen taistelun veteraani Mickel Cardell, eivät tiedä mitä tekevät mutta ovat varmoja siitä, että toimettomaksi ei voi jäädä.

Ja Tukholma, kaupunki siltojen välissä, on yhä korruptoitunut, sairas ja likainen.

Tone Schunnesson (Johnny Kniga)

Tone Schunnesson

Tone Schunnesson (s. 1988) ponkaisi Ruotsissa kansakunnan kirjakaapin päälle heti esikoisteoksellaan Tripprapporter (2016). Hän kuuluu nuorten naisten sukupolveen, joka pöyhii ruotsalaista kirjallista kulttuuria ja panee paketin uusiksi. Aatehistorioitsija, kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Carl-Michael Edenborg on kutsunut Schunnessonia kirjalliseksi Peppi Pitkätossuksi, avoimen ihailevaan sävyyn.

Päivät päivät päivät

Päivät päivät päivät

”Minulla ei ollut varaa tulla jätetyksi.”

Päivät päivät päivät on Tone Schunnessonin uutuuskirja on romaani menestyksestä ja menetyksestä, riippuvuudesta ja petoksesta, näkyvyydestä ja näkymättömyydestä.

Bibsillä on kaikki pelissä: poikaystävä, asunto ja varsinkin oma ylpeytensä. Jottei menettäisi kaikkea yhdessä viikossa, hänen on haalittava jostain kasaan pieni omaisuus.

Vielä vähän aikaa sitten rahan hankkiminen oli julkisuudesta tunnetulle Bibsille helppoa, mutta neljänkympin lähestyessä tilanne on muuttunut. Bibs ei kuitenkaan aio luovuttaa.

”Schunnesson kirjoittaa vahvalla draivilla. Sivut vilisevät silmissä enkä halua lopettaa lukemista.” – Kia Svaetichin, Yle

Nita Prose ( Bazar) 

Nita Prose

Nita Prose on kirjailijanimi, jonka takana on Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita Pronovost. Huonesiivooja on pitkän uran kirja-alalla tehneen Pronovostin ensimmäinen romaani, ja sen oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan. Pronovost kirjoittaa parhaillaan toista romaaniaan.

Huonesiivooja

Huonesiivooja

Hän tietää sinusta kaiken. Tiedätkö sinä hänestä mitään?

Nita Prosen Huonesiivooja-uutuusromaanissa ihastuttavan omintakeisen huonesiivoojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellissa tapahtunutta murhaa

Molly Gray työskentelee hotellin huonesiivoojana. Työssään hän loistaa millimetrintarkan siivousjälkensä ja virheettömän etikettinsä vuoksi. Molly ei kuitenkaan ole kuin muut ihmiset. Hän kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee usein väärin muita ihmisiä. Aikaisemmin Mollyn isoäiti auttoi ja antoi Mollylle yksinkertaiset säännöt, joiden mukaan elää elämäänsä. Mutta isoäiti on nyt kuollut.

Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy ylösalaisin, kun hotellin vakiovieras, herra Black, löytyy sviitistään murhattuna. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän poliisin pääepäilty. Kummallisten tapahtumien keskipisteeseen päätynyt Molly joutuu selvittämään, mitä herra Blackille oikein tapahtui. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Nita Prosen Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri, mutta myös sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä ja silti täysin erilainen.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.