Kevään 2022 suosituimmat dekkarit!

Dekkarit vievät sinut keskelle murhapaikkaa, psykologista trilleriä tai vaikka keskelle yliluonnollista. Selkäpiitä karmivimmat ja hampaita raastavimmat kotimaiset ja käännetyt jännityskirjat löydät joko tästä tai muusta kattavasta dekkarivalikoimastamme. Nämä top 5 dekkaria olivat suomalaisen lukijakunnan suosikkeja keväällä 2022!

1. Stefan AhnhemViimeinen naula (WSOY)

Stefan Ahnhem, Viimeinen naula (WSOY)

Ruotsalaisdekkaristin Stefan Ahnhemin kuudennessa ja viimeisessä Fabian Risk -sarjan kirjassa Viimeinen naula (WSOY) Ahnhem naulaa sarjan loppuun hyytävässä päätösosassa. Viimeinen naula on jäähyväiset koko sarja päähenkilölle Fabian Riskille, mutta mitä se tarkoittaakaan? Dunja Hougaard on kadonnut maan alle juonittelemaan entistä pomoaan ja Tanskan poliisipäällikköä vastaan, joka on inhottavan limainen mies kiristämisillään ja raiskauksillaan. Murharikostutkija Fabian Risk saa Helsingborgin poliisilaitoksella viestin, joka muuttaa kaiken. Viimeinen naula on monimutkaisella tarinallaan intensiivinen kertomus, joka sisältää hyvinkin brutaaleja kuin seksuaalissävytteisiä kohtauksia. Ahnhem hallitsee teoksen tarinankerronnassaan tempon, tunnelman luonnin ja juonenkäänteet henkeäsalpaavalla tavalla.

2. Stephen KingBilly Summers (Tammi)

Stephen King, Billy Summers (Tammi)

Stephen King on monesti tituleerattu kauhukirjallisuuden mestarina. Vuonna 2021 suomennettu ja julkaistu Kingin teos Billy Summers (Tammi) kertoo kirjan nimen mukaisesti palkkamurhaaja Billy Summersista, joka on entinen armeijan tarkka-ampuja. Häntä ohjaa tarkka moraalinen kompassi tappaa vain kohteita, jotka ovat riittävän pahoja ja ansaitsevat kuoleman kohtalon. Billyllä on edessä vielä viimeinen keikka, josta on tiedossa paljon rahaa. Hänen on heittäydyttävä kirjailijan peiterooliin ja muutettava pikku kaupunkiin toteuttamaan viimeinen hankalaksi osoittautuva tehtävänsä, mutta hän tapaa nuoren naisen nimeltä Alice, joka on pahassa pulassa ja se vain mutkistaa Billyn tilannetta.

Billy Summers on Kingin paras kirja vuosiin.” -The Guardian

3. Elly Griffiths - Muukalaisen päiväkirjat (Tammi)

Elly Griffiths, Muukalaisen päiväkirjat (Tammi)Elly Griffithsin goottilaishenkinen murhamysteeri Muukalaisen päiväkirjat (Tammi) on kolmiosaisen Harbinder Kaur tutkii -sarjan ensimmäinen osa. Muukalaisen päiväkirjat on monikerroksinen ja tunnelmallinen, jonka aito goottilainen jännitys lumoaa lukijan mukaansa heti ensimmäisellä sivulla. Kirjallisuuteen erikoistunut opettaja Clare Cassidy vetää kauhutarinoiden mestarin R. M. Hollandin kirjoihin keskittyvää kirjallisuuskurssia. Hollandin tarinat muuttuvat todelliseksi, kun Claren kollega löytyy murhattuna ja murhaajan jättämässä viestissä viitataan Hollandin teokseen. Pelästynyt Clare alkaa kirjoittamaan päiväkirjaa selvittääkseen ajatuksiaan, kunnes joku alkaa vastaamaan hänelle päiväkirjaan.

4. Lisa Jewell - Näkymätön tyttö (WSOY)

Lisa Jewell, Näkymätön tyttö (WSOY)

Lisa Jewell on kouliintunut kirjailija 20 romaanillaan ja hän kirjoittaa enimmäkseen psykologisia trillereitä. Hän osaa taitavasti kuvata epäilyksiä ja uhkia, jotka varjostavat keskiluokkaista arkea. Myös nämä piirteet kannattelevat Näkymätön tyttö (WSOY) teosta niin nokkelalla kuin yllätyksellisellä tarinalla höystettynä. Näkymätön tyttö rakentuu kolmen osapuolen varaan - tytön, terapeutin perheen ja irtisanoutuneen opettajan. Saffyre Maddox oli 10-vuotias, kun häntä hyväksikäytettiin lapsena. Nyt tyttö on 17-vuotias, joka käy terapiassa, mutta hän pettyy, kun hänen terapiansa lopetetaan. Nuori tyttö jää kaipaamaan terapeuttinsa tuomaa avun tunnetta ja alkaa vakoilla häntä. Pian Saffyre tietääkin entisen terapeuttinsa yksityiselämästä enemmän kuin olisi halunnutkaan tietää. Yksinäinen 33-vuotias Owen Pick irtisanoutuu opettajan työstään häneen kohdistuneiden seksuaalisen häirinnän syytösten takia ja hänen elämänsä on hajoamassa. Pian nuori Saffyre katoaa ja syyttävät sormet kääntyvät Oweniin. Teoksessa ennakkoluulot määrittelevät ihmisiä ja arvostetut ihmiset voivat olla jotain ihan muuta, kun maskit lopulta riisutaan.

5. Nita ProseHuonesiivooja (Bazar)

Nita Prose, Huonesiivooja (Bazar)

Päähenkilön Molly Grayn maailman kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellin vakiovieraaseen kohdistunutta murhaa. Hotellisiivooja Mollysta tuleekin poliisien pääepäilty murhassa ja Molly joutuukin itse selvittämään totuuden ennen kuin on liian myöhäistä. Huonesiivooja (Bazar) on suljetun tilan murhamysteeri, josta voi huomata vivahteita Agatha Christien kirjoihin. Murhamysteeriksi Huonesiivooja on sydäntä koskettava tarina erittäin ammattitaitoisesta hotellin huonesiivoojasta, Mollysta, joka kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee ihmisiä usein väärin. Teos on kanadalaisen Nita Prosen ensimmäinen rikosromaani, joka on maailmanlaajuinen myyntimenestys.

Lisää muita dekkareita tai tulevia uutuuksia löydät klikkaamalla tästä!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.