Astrid Lindgrenin oma suosikkihahmo, Vaahteramäen Eemeli, viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Vuosikymmenten aikana kasvatusmetodit vilkkaiden ja ”sääntöjä soveltavien” lasten suhteen ovat muuttuneet, mutta edelleen Lindgrenin lämmin kuvaus rasavillistä luonnonlapsesta on ajaton. Vaahteramäen Eemeli -kirjat tarjoavat vertaistukea päähenkilön kaltaisille, hankaluuksiin joutuville lapsille ja heidän vanhemmilleen. Eemelin parissa puhutaan ennemmin metkuista kuin pahoista teoista!
Miten Vaahteramäen Eemeli -kirjat ja Eemeli ylipäätään syntyivät?
“Tiedätkö, mitä Vaahteramäen Eemeli kerran teki?” kysyi Astrid Lindgren yllättäen kolmivuotiaalta lapsenlapseltaan, jolla oli tapana saada raivonpuuskia. Karl-Johan hiljeni, halusihan hän saada selville mitä Eemeli oli tehnyt. Tuona elokuisena päivänä vuonna 1962 syntyi yksi Lindgrenin rakastetuimmista hahmoista. Vuoden lopulla Lindgren soitti kuvittaja Björn Bergille ja kysyi, haluaisiko tämä kuvittaa kirjan, joka ilmestyisi seuraavana vuonna.
Tyttärenpojan lisäksi Eemeli sai vaikutteita Lindgrenin isästä, veljestä ja kirjailijasta itsestään. Astrid Lindgrenin kertomaa: ”Isäni tykkäsi kertoa asioista. Koko elämänsä ajan hän kertoi. Kertoi kaikesta, isosta ja pienestä, vanhasta ja uudesta, kaikesta mikä vaikutti häneen. -- Se kaikki siirtyi kirjoihin Eemelistä. Niistä [isän kertomukset] tuli ikään kuin kehys kaikille hänen metkuilleen. Metkut minun piti keksiä itse, ainakin suurin osa. Sillä vaikka isäni olikin oikein kekseliäs pienenä, ei hän kuitenkaan tehnyt niin paljon metkuja kuin Eemeli.”
Miksi Eemeli-kirjat ovat niin erityisiä? Syynä ainutlaatuinen näkökulma.
Kuten muissakin lastenkirjoissaan, myös Eemeleissä Astrid Lindgren asettuu katselemaan maailmaa nimenomaan lapsen näkökulmasta sen sijaan, että ihmettelisi metkuja aikuisen silmin. Näin hän antaa lapselle vapauden, jonka tämä ansaitsee. ”Aikuiset sanovat sitä anarkistiseksi lähestymiseksi, mutta minusta se on enemmän yhteyttä lapsen mieleen, leikkiin ja kykyyn nähdä asioiden eri puolet. Metkuilu tekee hyvää ja lapsilla on siihen oikeus”, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Paula Halkola selittää. Ehkä juuri tästä syystä Vaahteramäen Eemeli -kirjat ovat niin rakastettuja.
Esittelyssä 60-vuotisjuhlavuoden uudet Vaahteramäen Eemeli-kirjat eri-ikäisille metkuilijoille
- Vaahteramäen Eemeli on Eemeli-sarjan aloittanut kirja, Eemelin uudet metkut taas järjestyksessä toinen Eemeli-romaani uutena laitoksena. Eläköön Eemeli (toimitukset alk. 12.9.2023) on kolmas ja samalla viimeinen Eemeli-romaani klassikkoromaanien sarjassa.
- Vaahteramäen Eemeli. Metkukirja: Leikki-iän veikeimmät muistot on uudenlainen täytettävä kirja on tehty kaikkein vauhdikkaimpien lapsuusmuistojen taltioimiseksi. Kirja konsepteineen on WSOY:n omaa tuotantoa ja kunnianosoituksemme juhlavuoden Metkuilun puolesta -teemalle ja Astrid Lindgrenin pääajatukselle siitä, että lasten täytyy saada olla lapsia.
- Se Eemeli, se Eemeli ja Eemeli ja pikku Iidan metku. Entistä komeammat uudistetut laitokset Eemeli-kuvakirjoista sopivat 3+-ikäisille. Eemeli ja Liinan poskihammas -kuvakirja (toimitukset alk. 4.9.2023).
- Täysin uudessa Eemeli ja Kissankulma -kirjassa (toimitukset alk. 21.8.2023) tutustutaan sekä Eemelin perheeseen että eläimiin ja työn touhuun maatilalla Kissankulmassa.
Voi herranjestas, nyt kyllä juhlitaan! Klikkaa TÄSTÄ ja osta Vaahteramäen Eemeli -kirjat suomeksi.
Kuvat © The Astrid Lindgren CompanyTM/Bildmakarna Berg/Björn Berg
Hahmon synty -teksti © The Astrid Lindgren Company™