Lastenkirjauutuuksia talvilomalle

Vuodenvaihteen juhlien jälkeen arki ehti taas hyvin pyörähtää käyntiin ja urautua uomiinsa, mutta ainakin koululaisilla rutiinit katkaisee ihanasti vuoden raikkaampaan aikaan ajoittuva talviloma. Koronapandemia rajoitustoimineen haittaa joitakin loma-aktiviteettejä, mutta luminen talvi on onneksi ilahduttanut koko Suomessa, ja mikä olisikaan ulkoilun jälkeen kotoisampaa kuin ottaa kaakaokuppi käteen ja kirja toiseen. Matkustaa voi myös mielikuvissa, ja millaisiin paikkoihin siten pääseekään!

Kirjoja lapsille, jotka lukevat itse (yli 7 -vuotiaat)

Tietyn ikäisille pelikonsoli voi olla kirjan kova kilpailija, mutta aina kannattaa yrittää. Omasta kokemuksesta äitinä tiedän, että lukemisen laukaisemiseksi tarvitaan usein vain riittävän kiinnostava kirja -ja ehkä hieman määrätietoisuutta. Tammelta ja WSOY:ltä ilmestyy tammikuun aikana useita haastavallekin kohderyhmälle osuvia lastenkirjoja.

Max Braillierin Maailman viimeiset tyypit -Luurankotie ja Rachel Renée Russellin Nolo elämäni:Olisinpa tähtitoimittaja edustavat molemmat helppolukuisten suosikkikirjasarjojen jatko-osia. Mikäli Neropatin päiväkirjat on jo luettu tai hassuun tyyliin kaivataan glitterimpää otetta, kannattaa suositusikäisille (9+) kokeilla näitä.

Nolo elämäni -olisinpa tähtitoimittaja

Hieman nuoremmille, vasta lukemaan alkaneille koululaisille (7+), saattavat pidemmät tarinat olla vielä liikaa. Kirjan avaamista helpottaa, jos tekstiä voi helposti lukea pätkissä sen hetkisen mielenkiinnon mukaan tai vain silmäillä kiinnostavia kuvia. Suosittujen Tietopalojen uutuudet Karmeat taruolennot (Vuokko Hurme, kuvitus: Julia Savchenko) ja Mikä on robotti? (Laura Ertimo, kuvitus: Aapo Ravantti) saattavat saada myös muun ikäiset uteliaaksi!

Mikäli juonellista tarinaa kuitenkin kaivataan, on kaikille pienille hevoshulluille oiva valinta Lin Hallbergin (kuvitus: Margareta Nordqvist) Tanssitaan, Sinttu! Sarjan 19. osassa seikkailevat tuttuun tapaan Elina ja hänen hoitoponinsa Sinttu, jotka tällä kertaa osallistuvat kouluratsastuskilpailuihin.

Hieman laajemmalle yleisölle lukemista aloittelevien ikäryhmässä osuu -ja usein myös uppoaa- Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja (Martin Widmark). Lasten oman dekkarisarjan uusin arvoitus sijoittuu koulumiljööseen, jossa pähkäillään väärennettyjen setelien mysteeriä.

Kirjoja lapsille, jotka eivät vielä osaa lukea (alle 7-vuotiaat)

Mikäli lapsi ei vielä itse lue, on lukemisen ujuttaminen arkeen ja kirjan valitseminen sitäkin helpompaa: sijaislukija päättää! Jos aikuinen ei velvollisuuksiltaan ehdi päivän aikana käpertyä lapsi kainalossa sohvannurkkaan, on iltasaduksikin monenlaista tarjontaa kiinnostuksen mukaan. Kun kirjaa luetaan ääneen, on suuhun sopivuus tärkeää -samoin kuvitus, jossa lapselle riittää kiinnekohtia.

Perinteisiä klassikoita edustaa ainakin Tammen Muumi-kuvakirjasarjan uutuus Matka Muumilaaksoon. Cecilia Heikkilän ihanasti kuvittama tarina perustuu Tove Janssonin kirjaan Muumit ja tuhotulva. Kertomus sisältää Muumi-tarinoille tyypillisesti juuri sopivasti jännitystä ja onnellisia loppuja.

Matka Muumilaaksoon lastenkirja

Ja kukapa ei rakastaisi Astrid Lindgrenin Saariston lapsia? Laila Järvisen suomentama tarina Pelle löytää toivomuskiven (kuvitus: Maria Nilsson Thore) vastaa kaikkien nostalgiaa ja merellistä tunnelmaa ikävöivien (lukijoiden) kaipuuseen. Ei muuta kuin kaikki lapset veneeseen ja kohti seikkailua!

Pienelle lapselle myös ihan tavallinen arki on täynnä ihmeitä. Näitä lapsen omassa elämässä vastaan tulevia jännittäviä juttuja tarjoillaan kaikkein pienimmille suloisen OHO-sarjan osassa Mitä tapahtuu? (Eppu Nuotio, kuvitus: Liisa Kallio) sekä hieman vanhemmille (3+) teoksessa Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (Saara Kekäläinen, kuvitus: Reetta Niemensivu).

Kouluikää lähestyvien lapsien maailmaan saattavat edellä mainittuja paremmin istua uudistettuna painoksena ilmestyvä Richard Scarryn Iloinen esikoulu.

Erityisen kiinnostava alkuvuoden lastenkirjauutuus on Ruotsissa suurmenestykseksi noussut Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi (David Sundin). Jo otsikossa kirja hyödyntää niin taitavasti käänteispsykologiaa, että se on suorastaan pakko avata. Suositusiäksi on määritelty 3+, mutta hauska ja yllätyksellinen teos naurattaa ja viihdyttää takuuvarmasti myös lukevaa aikuista. Kohderyhmälleen taianomainen nide tarjoaa hassuja käänteitä ja outojakin tapahtumia.

Näissä vuoden ensimmäisissä, tammikuussa ilmestyvissä uutuuksissa kohderyhmänä ovat pääasiassa alakouluikäiset ja sitä nuoremmat lukijat. Kevään aikana verkkokauppamme lastenkirjatarjonta täydentyy kuitenkin vielä monilla, monilla teoksilla, joiden joukossa on kiinnostavia lukukokemuksia myös yläkoululaisille. Kannattaa käydä säännöllisesti tutustumassa valikoimaan ja pysyä kuulolla!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.