Kirjavinkit - Kesä 2022

Pitkä, kuuma ja lukemisen täyteinen kesä on pian taas täällä. Vaikka kesä on täynnä mekkalaa ja meininkiä, oman kirjan ehtii silti ottamaan mukaan hauskoihin hetkiin. Tästä löydät kirjavinkkejä kesäisiin lukuhetkiin.

Tylsyyden tappaja sille kesän pisimmälle ja kuumimmalle automatkalle

Luonnelinnut (Tammi), Petri Törmänen

”Koska me ollaan perillä?" Tuon tutun kuuloisen kysymyksen on jokainen joskus matkaan väsyneestä suustaan päästänyt. Ohi kiitävät maisemat rypsipeltoineen ja tiheine metsineen toistavat itseään ja autovärien-arvausleikkikin on jo pelattu puhki. Kesän tylsillä autoretkillä matka taittuu nopeasti, kun on hyvää matkalukemista, johon uppoutua koko matkan ajaksi. Kirja-verkkokauppa suosittelee niille kesän ilmastoiduille tai hikisimmille tien kulutuksille Petri Törmäsen Luonnelinnut-kirjaa (Tammi). Kirjasta löytyvät kaikille kanssamatkustajille omat hauskat luonnelinnut niiden ”latinankielisillä” nimillä sekä hyvin osuvilla kuvauksilla lintujen ominaisesta käyttäytymisestä. Muista! Älä lue kirjaa, jos olet itse ratin takana vaan pyydä, että joku muu matkaajista toimii tee-se-itse-äänikirjana.

Vaihtoehtoisena matkakirjana toimii lohkaremainen Miki Liukkosen Elämä: Esipuhe (WSOY).

Perusta oma auringonpalvojan kirjaklubi rannalle

Luna 2.0 (Tammi), Sofia Pekkarinen

Kesä, lämpö, ranta, viileä vesi, kylmä jäätelö ja hyvä kirja - niistä on rannalla ruskettujan kirjaklubi tehty. Mikä sen mukavampaa kuin nauttia kesällä rannalla loikoillen auringosta ja lämmöstä ja lukea samalla hyvin tehtyä kirjaa. Rantalukemiseksi sopii täydellisesti Sofia Pekkarisen Luna 2.0 (Tammi), jossa nuori päähenkilö Luna rimpuilee rakkauden janon, epärealististen kehoihanteiden ja omien haaveiden aallokossa. Samalla kun vesi rauhoittavasti liplattaa, kesäinen aurinko antaa lämpöään ja rannalla ollaan nautiskelemassa lukemisesta, niin on hyvä muistaa riittävä nesteytys, käyttää paljon aurinkorasvaa ja suojautua auringolta, jotta lukemisesta voi nauttia myös seuraavana päivänä ilman palovammoja ja auringonpistoksia.

Vaihtoehtoisena teoksena rannalle sopii Annie Darlingin teos Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa (Tammi), joka hurmaa onnellisten loppujen ystävät.

Jos kala ei nappaa, niin hyvä kirja nappaa aina

Nuuskamuikkusen kalakirja (WSOY), Miina Mäki

Vaikka kalastusreissulla kala ei nappaisi, niin se ei haittaa, koska hyvä kirja tempaisee lukijansa mukaan aina tarinan syövereihin. Nuuskamuikkusen kalakirja (WSOY) sisältää kiinnostavaa tietoa lähes sadasta Suomen yleisimmästä kalasta ja muusta merenelävästä klassisen kauniiden Tove Janssonin piirroskuvien avulla. Kirja on loistava valinta jo kokeneelle kalastajalle tai juuri sinulle, jolla siima ei värise. Kalakirja tarjoaa käytännön vinkit kalojen käyttäytymisestä ja aisteista sekä vuodenkierrosta vedenpinnan alla.

Vaihtoehtoisena kerronnallisena tietokirjana suosittelemme Patrik Svenssonin Ankeriaan testamenttia (Tammi), joka kertoo kirjailijasta, hänen isästään ja mystisestä kalasta, joka yhdisti heidät.

Lisää jännitystä keskikesän telttaretkelle

Juhannusmurhat (WSOY), Viveca Sten

Oletko lähdössä kesälomalla telttaretkelle etkä tiedä mitä ottaa mukaan? Yksi hyytävän jännittävä dekkari mahtuu aina reppuun mukaan. Kun kesän iltahämärissä asettuu makuulle retkipatjan ja makuupussin väliin voi kuulla itikoiden ininää, käen kukuntaa ja ehkä tuntemattoman rasahduksen metsikössä. Viveca Stenin Juhannusmurha (WSOY) voi saada tyynemmänkin mielikuvituksen laukkaamaan ja sydämen sykkimään, kun kirjan tarinan etenee ja oma yö teltassa vain pitenee. Jos ajatus jännityskirjan lukemisesta iltapalaksi telttaretkellä Suomen luonnossa kuulostaa liian jännittävältä kannattaa silloin valita luettavaksi vaikka Luonnelinnut.

Jane Harperin Luonnonvoimat (Tammi) on myös hyvä kirja telttaretkelle. Kirja kertoo siitä, kuinka Australian villissä luonnossa virkistyspäivä menee pahasti pieleen, kun naisporukasta yksi katoaa.

Kesästä nautiskelua omalla pihalla

Kesäkirja (WSOY), Tove Jansson

Humahda pihakeinun pehmeille patjoille ja anna lämmön tulla ihollesi. Tunne kuinka keinu kevyesti kiikuttaa samalla kun painaudut syvemmälle pehmeyteen ja uppoudut lempikirjasi syövereihin. Loistavaksi pihakeinu ja terassikirjaksi on osoittautunut Tove Janssonin Kesäkirja (WSOY). Kirja kertoo kolmesta ihmisestä: Sophia-lapsesta, hänen isästään ja isoäidistään, jotka viettävät kesää Suomenlahden rannalla. Kesäkirja on kertomus kesästä, merestä ja ennen muuta vanhan naisen ja pienen tytön ystävyydestä. Tänä kesänä kirja julkaistaan 50-vuotisjuhlapainoksena jota et halua jättää välistä.

Vaihtoehtoisena pihakeinun lötköttelykirjana on uutuuskirja Hakoisten Anna (Tammi). Se on kirjailija Riikka-Maria Rosenbergin käsialaa.

Sadepäivän lupalappu jäädä sisälle lukemaan kirjaa

Pakohuonemysteeri: Korpin varjo (Bazar)

Suomessa on vain muutama kuukausi armonaikaa nauttia kesästä ja lämmöstä ennen pimeää ja masentavaa syksyä. Kurjana sadepäivänä saa ihan luvan kanssa jäädä sisälle unipyjamassa lukemaan sadepäivän kotikirjaa. Ensi kesän ehdoton sadepäivän kirja on Eva Eichin ja Marielle Endersin kirjallinen pakohuonemysteeri. Pakohuonemysteeri: Korpin varjo (Bazar) vie lukijan ratkomaan pulmia keskelle luokkakokousta ja selvittämään kuka murhasi Paulan abivuonna. Saattoiko murhaaja olla joku koulukavereista? Kirja on loistavaa tekemistä sisätiloihin sateisena kesäpäivänä.

Sadepäivänä voit myös loihtia pöytään herkkuja Linnea Vihosen tahdittamana uutuudella Yhdessä pöydässä (Tammi).

Irtoa digimaailmasta ja putoa kirjan maailmaan

Vuosi ilman nettiä (WSOY), Ilkka KaristoNykypäivän arki on täynnä kaikenlaisia älylaitteita. Meiltä kaikilta löytyy puhelinta, työpuhelinta,

Vaihtoehtoisena teoksena suosittelemme Kate Murphyn tietokirjaa Et taida kuunnella (WSOY).  

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.

Featured Pages