Hildurin jäljillä - Haastattelussa Satu Rämö

Satu Rämö on Islannissa asuva luova yrittäjä, kirjailija ja suosittu somevaikuttaja. Kesäkuussa 2022 ilmestyi hänen esikoisromaaninsa Hildur. Rämö on aikaisemmin kirjoittanut useita tietokirjoja. 

Rämö on asunut Islannissa jo noin kaksikymmentä vuotta. Pari vuotta sitten hän muutti perheineen Reykjavikin keskustasta Länsivuonoille Atlantin rannalle. Rämö on kuvannut perheensä elämää ja islantilaista yhteiskuntaa huippusuosituissa kirjoissaan. Rämö on armoton dekkareiden kuluttaja. Kirjailija esittelee ensimmäisessä dekkarissaan islantilaisen mielikuvitusystävänsä ja rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttirin.

Satu Rämö Islanti

Teksti: Sirkku Saariaho Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Islantilaiset eivät perusta henkirikoksista. Yksi murha vuodessa, korkeintaan kaksi mutta usein ei ensimmäistäkään. Huumerikollisuus, seksuaalirikollisuus ja kotiväkivalta ovat isoja ongelmia kuten muuallakin. ”Islantilaisilla on salaisuus!” sanoo kirjailija Satu Rämö, joka on asunut Islannissa parikymmentä vuotta. ”He juoruilevat, valtavasti”, hän paljastaa. ”Ihmiset puhuvat toisistaan ja itsestään todella paljon. Salaisuuksia on valtavasti. Olen kuullut niin hurjia juttuja asioista, joita täällä on tapahtunut tai melkein tapahtunut...” Yhteisöt ovat tiiviitä, ja anonyyminä oleminen on vaikeaa. Tietenkään kirjailija ei voi puhua luottamuksellisia asioista, mutta hän saa niistä ideoita dekkareihinsa.

Salaisuuksista ja juoruista sai alkunsa Satu Rämön Hildur-esikoisdekkari, joka julkaistiin kesäkuun alussa. Hildur, nelikymppinen poliisi, oli asettunut Rämön päähän jo aikaisemmin. Rämö ja Hildur kävivät kävelyillä, juttelivat iltaisin kun oli rauhallista ja juoksivat yhdessä. Hildur pyysi Rämöä surffaamaankin, mutta siitä Rämö ei innostunut, liian kylmää vettä. ”Ajattelin, että olisi ihanaa jos minulla olisi tuollainen ystävä. Vähän outo, kuten kaikki ihmiset, kiehtova ja inhimillinen.” Kun pandemia saapui Islantiin, se kutisti Rämön elämänpiirin Länsivuonoilla. Puolison ja kahden tyttären kanssa oltiin kotona ja tehtiin töitä. Ulkoiltiin, jos ilmat sallivat. Kun vuonoilla käy vimmattu puhuri, ulos ei ole asiaa.

”Kaiken seisahtuminen antoi aikaa kirjoittaa. Hildur lähti kasvamaan isommaksi asiaksi kuin mielikuvitusystäväksi. Sitten tulivat tarinat.” Fiktion kirjoittaminen oli ollut Rämöllä mielessä pitkään. Matkakirjoja ja oppikirjoja hän on kirjoittanut vaikka kuinka monta. Aikaisemmin fiktiolle ei myöskään ollut ollut aikaa. ”Yhtäkkiä oli. Ajattelin että jos en tee sitä nyt, en tee sitä ikinä.” Genre oli tuttu, Rämö on dekkareiden suurkuluttaja. Apua islantilaisten poliisien maailmaan oli saatavilla läheltä. Miehen sisar oli Islannin huumepoliisissa kymmenen vuotta. ”Hän on ollut isona apuna poliisiasioiden kanssa. Luin paljon Islannin poliisitoiminnasta ja haastattelin poliiseja.”

Satu Rämö Islanti

Hildur tapahtuu Länsivuonojen Ísafjörðurissa, Rämön kotikunnassa, jossa on vain 3000 asukasta. Länsivuonot ovat Islannin takamaita, outo riekale Islannin kartassa. Eristyksissä, lento Reykjavikiin kestää puoli tuntia, automatka seitsemän. ”Halusin sijoittaa kirjan tänne. Kirjassa mainitut paikat, kuten esimerkiksi lankakauppa ja pizzeria ovat oikeasti olemassa.” Talvella on pimeää ja hämärää monta kuukautta. Aurinko ei jaksa nousta paistamaan vuorten yli. Luonto tulee Islannissa iholle. Se on voima, jota ei voi hallita, mutta jonka kanssa on elettävä. ”Tuntui luonnolliselta että tarinassa on lumivyöry. Länsivuonot ovat lumivyöryaluetta. Luonnon voima on läsnä hyvässä ja pahassa.” Hildureita on tulossa ainakin kolme kirjallista. Aineistosta ei ole pulaa. ”Olen asunut täällä niin kauan, että kuultuja tarinoita ja juoruja on kertynyt hyvä määrä mielen sopukoihin. Tiedän, mitä toisessa ja kolmannessa Hildurissa tapahtuu. Jos vielä riittää kerrottavaa, niin katsotaan uudestaan, tuleeko Hildureita lisää”, Rämö kertoo.

Hildurin jäljillä

Suomesta on suorat lennot Islannin Reykjavikiin. Lento kestää 3,5 tuntia. Ísafjörðuriin, Hildurin kotikylään, pääsemiseksi tarvitaan vielä 40 minuutin sisäinen lento. Matkanteko autolla on hidasta. Maksiminopeus on aina 90 kilometriä tunnissa. Kesällä lampaita on kaikkialla, myös ajoteillä.

Hildur rakastaa Pohjois-Atlanttia, joka on aina erinäköinen. Kun aurinko siivilöityy pilvien läpi, meri on melkein musta. Toisinaan se on vaaleansininen. Hildur surffaa Önundarfjörðurissa. Se sopii vain kokeneille surffareille. Jos hyvin käy, voit Ísafjörðurissa ehkä nähdä Hildurin Heimabyggð-kahvilassa kahvikupin ja raparperipiirakan äärellä.

Hildur-sarjan toinen osa Rósa & Björk julkaistaan maaliskuussa 2023. 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.