Haastattelussa Jukka Hakala

Kirja.fi haastattelussa Jukka Hakala

Jukka Hakalan kirja Valheet joihin uskomme (WSOY) on kertomus unelmista, kunnianhimosta ja bisnesmaailman likaisesta pelistä. Mikä on oikein ja mikä tavoittelemisen arvoista?

Koukuttava, hauska ja syvästi inhimillinen Valheet joihin uskomme löytää modernista työelämästä purevan satiirin ainekset.

Jukka Hakala © Lari Järnefelt

© Lari Järnefelt

Elämässä tulee harvemmin kaduttua sitä mitä on tehnyt. Jo se hetki, kun käsikirjoitus valmistui oli minulle merkityksellinen – vaikka minulla ei ollut vielä edes kustannussopimusta. 

Jukka, miten ajatus romaanin kirjoittamisesta syntyi?

"Romaanin kirjoittaminen oli ajatuksissani pitkään, mutta hautautui aina päivittäisten töiden alle. Lopulta palo kirjoittamiseen kuitenkin voimistui ja voimistui, kunnes se ei enää jättänyt minua rauhaan. Irtisanoin itseni ja luovuin vetämäni viestintätoimiston osakkuudesta. Halusin katsoa mitä saan aikaiseksi kun muut työt eivät ole kirjoittamisen tiellä.

Elämässä tulee harvemmin kaduttua sitä mitä on tehnyt. Jo se hetki, kun käsikirjoitus valmistui oli minulle merkityksellinen – vaikka minulla ei ollut vielä edes kustannussopimusta. Tiesin, että voin jatkossa elää ilman jossittelun painolastia. Tiesin, että minun ei tarvitse viimeisinä päivinäni miettiä sitä kaikkein traagisinta ajatusta: 'olisi pitänyt'."

Jukka Hakala, ei ole ihme, että kirjasi Valheet, joihin uskomme sijoittuu business-maailmaan. Mutta miten päädyit kirjoittamaan romaanin?

"Olen tosiaan julkaissut useamman viestinnän, markkinoinnin ja johtamisen tietokirjan sekä muutaman yrityshistoriikin. Olen kirjoittanut läpi urani: toimittajana, mainonnan suunnittelijana, brändikonsulttina ja viestintäalan yrittäjänä. Kirjoitan suunnitelmallisesti käytännössä joka päivä. Mikään aihe ei ole vieras, eikä mikään tekstityö liian vähäpätöinen.

Romaani on minulle kuitenkin kaiken kirjoittamisen kuningaslaji. Olen lukenut paljon lapsesta alkaen, niin suomeksi kuin englanniksikin. Joitain ikiaikaisia suosikkejani, esimerkiksi Juha Seppälää ja Don DeLilloa, olen fanittanut jo useita vuosikymmeniä."

Miten kirjoittaminen sujui, ja mitkä olivat suurimmat vaikeudet kirjan kirjoittamisessa?

"Kirjoittaminen alkoi vauhdilla, kunnes korona sekoitti kaiken. Kirjoittamiseen tuli tauko, kun työtila oli suljettu ja kotona piti keskittyä lasten etäkoulutehtävissä avustamiseen ja ruokahuoltoon.

Kustannussopimuksen jälkeen työhön tuli selkeämpi rutiini. Kyse ei ollut enää etäisestä haaveesta vaan konkreettisesta lopputuotteesta, jolla oli nimi, kansi ja julkaisupäivä. Samalla kustannussopimus toi lisää itsevarmuutta: tiesin, että lisäkseni on muitakin, jotka uskovat tähän tarinaan. Kirjoittamisesta tuli helpompaa."

Joko olet suunnitellut jatkoa esikoisteoksellesi?

Jukka Hakala, Valheet joihin uskomme (WSOY)

"Toisesta romaanista on jo idea ja joitain kohtauksia kirjoitettunakin. Siinäkin liikutaan yritysmaailmassa: se on oivallinen näyttämö käsitellä ihmisten tunteita ja toimintaa sekä keskinäisiä suhteitamme, sitä, miten toisiamme kohtelemme. Olen myös luvannut tehdä vielä yhden tietokirjan. Kaksi samanaikaista projektia tuovat hyvää vastapainoa, auttavat välttämään leipääntymistä ja pitämään ajattelun rikkaampana, luovempana. Tekstilajeista myös essee kiinnostaa."

Tempaudu mukaan satiiriseen ja hauskaan romaaniin bisnesmaailmasta. Osta nyt Jukka Hakalan Valheet joihin uskomme tästä.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.